ZNA RUSIJA DOBRO ŠTA ĆE Lavrov o članstvu Finske i Švedske u NATO: Žrtvovali su se zbog SAD

Novosti Onlajn

12. 07. 2023. u 09:07

RUSIJA zna koje korake će preduzeti da obezbedi bezbednost kao odgovor na članstvo Finske i Švedske u NATO, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЗНА РУСИЈА ДОБРО ШТА ЋЕ Лавров о чланству Финске и Шведске у НАТО: Жртвовали су се због САД

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, Lavrov je rekao da će kontramere zavisiti od vrste vojne infrastrukture raspoređene u tim zemljama.

- Uveravam vas da će svi legitimni bezbednosni interesi Ruske Federacije biti zaštićeni. Odgovarajuće mere, znamo koje su to mere i kako da ih realno sprovedemo... Preduzimamo odgovarajuće korake, i mogu da vas uverim unapred - naglasio je.

Dok je Finska primljena u vojnu alijansu koju predvode SAD u aprilu, Švedska bi trebalo da postane 32. članica grupe pošto je Turska odlučila da svom parlamentu pošalje protokol o pristupanju te nordijske zemlje NATO-u na ratifikaciju.

Lavrov je rekao da je iznenađen tempom odluke Finske i Švedske da odustanu od svog neutralnog statusa i njegovim prednostima, koje uključuju nezavisnost, dobru reputaciju, autoritet i korisne trgovinsko-ekonomske odnose sa Rusijom.

Ruski najviši diplomata tvrdi da su Finska i Švedska žrtvovale svoje nacionalne interese da bi se pridružile borbi protiv Rusije kako ne bi mogle da ospore ideju zapadne hegemonije koju promovišu SAD "zauvek".

Palestinsko-izraelsko nasilje

Što se tiče palestinsko-izraelskog sukoba, Lavrov je rekao da je to pitanje u "dubokom ćorsokaku" i da zahteva "posebne napore" da bi se prevazišla trenutna stagnacija.

Naši arapski prijatelji imaju relevantne ideje, a Rusija je takođe izašla sa nekim inicijativama“, rekao je on.

Nekoliko drugih zemalja takođe je zainteresovano za pronalaženje načina za nastavak direktnih pregovora između Palestine i Izraela i kretanje ka rešenju.

Lavrov je rekao da je Moskva zainteresovana i za normalizaciju u Persijskom zalivu i namerava da učini sve da pomogne arapskim državama i Iranu da pronađu obostrano prihvatljiva rešenja.

Obnavljanje diplomatskih veza između Irana i Saudijske Arabije predstavlja važan korak u tom procesu, istakao je on.

Iran i Saudijska Arabija su 10. marta u Pekingu potpisali sporazum o obnavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju ambasada u roku od dva meseca.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo