STIŽE "FUDŽIJAN": Kineski gospodar mora kome niko neće moći da parira

Novosti Onlajn

25. 04. 2023. u 07:43

NOSAČ aviona "Fudžijan", najsavremeniji u kineskoj mornarici, moći će da lansira "avione novog tipa".

СТИЖЕ ФУЏИЈАН: Кинески господар мора коме нико неће моћи да парира

Foto: EPA

Novi brod, potpuno projektovan i izgrađen u toj azijskoj zemlji, prvi je kineski nosač aviona koji ima katapulte. Sa ravnom palubom, opremljen je elektromagnetnim katapultnim sistemom za lansiranje aviona koji im omogućava da poleću češće, sa više goriva i municije.

Iako nadležni za sada nisu precizirali koji tip aviona će pomenuti nosač moći da nosi, štampa je precizirala da bi to mogli biti borbeni lovci sa preklopnim krilima, bespilotne letelice sa fiksnim krilima i avioni za rano upozorenje i nadzor.

Kina je porinula "Fudžijan" u junu 2022. u brodogradilištu Jiangnan u gradu Šangaju. Pri punom opterećenju, ima deplasman veći od 80.000 tona, dugačak je oko 320 metara i širok 73 metra.

Njegov sistem za lansiranje, sličan onom kod američkih brodova, efikasniji je od starijih parnih katapulta, tehnologije razvijene ubrzo nakon Drugog svetskog rata koja se još koristi na nekim američkim brodovima i jedinom francuskom nosaču aviona "Šarl de Gol".

Pored "Fudžijana", kineska mornarica ima "Šandong", koji je pušten u rad krajem 2019. godine, i "Liaoning", koji je Peking kupio polovan od Ukrajine 1998. godine i naknadno renovirao.

Prema ekspertima iz vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), njegov sistem lansiranja uz pomoć katapulta je veliko poboljšanje u odnosu na manje napredni sistem "skijaških skokova" koji se koristio na njegova dva prethodnika. 

- Novi sistem katapulta, sličan onima koje koriste američki nosači aviona, omogućiće Kini da lansira veći broj aviona sa broda brže i sa više municije - rekli su stručnjaci.

Metju Funajole, glavni istraživač CSIS-ovog projekta za Kinu, rekao je da je "Fudžijan" "prilično značajan korak napred", te da su se "Kinezi zaista posvetili izgradnji programa nosača aviona i nastavljaju da pomeraju granice onoga što su sposobni da urade".

BONUS VIDEO: UPOZORAVAJUĆI MANEVRI - Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!