ITALIJANSKI RATNI BRODOVI NA PUTU KA KINI? Amerika zatražila od Vlade Đorđe Meloni da pošalje ratne brodove u Pacifik

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

24. 04. 2023. u 12:54

SJEDINjENE Američke Države su zatražile od Vlade Đorđe Meloni da pošalje ratne brodove u Pacifik „sa ciljem obuzdavanja Kine“

ИТАЛИЈАНСКИ РАТНИ БРОДОВИ НА ПУТУ КА КИНИ? Америка затражила од Владе Ђорђе Мелони да пошаље ратне бродове у Пацифик

Foto: Printskrin /Youtube/MILITARY UPDATE

Nije samo na meti Ukrajina, već i Pacifik, jer nakon sukoba između Kijeva i Moskve „Atlantska alijansa svoju pažnju usmerava na Kinu, ne samo u cilju mogućne vojne pomoći već pre svega zbog mogućne invazije“ ili „ponovnog ujedinjenja“ sa Tajvanom. Okupacija je zvanično zakazana za 2049. godinu, na stogodišnjicu Narodne Republike Kine, ali su mnogi analitičari već procenili da će intervencija biti 2029. ili čak 2025. godine.

Zbog toga „SAD žele da igraju unapred, daleko od kašnjenja i propusta koji su otvorili put Vladimiru Putinu da napadne Ukrajinu“, to su ocene koje iznose italijanski mediji. A sada Bela kuća preuzima brigu o „zajedničkim operacijama na Pacifiku“ u kojima će intervenisati najvažnije članice NATO, uključujući i Italiju.

Tako posle najave od pre nekoliko nedelja o premeštanju nosača aviona „Kavur“ u Aziju, najvažnijeg italijanskog ratnog broda, italijanska mornarica je na putu ka Indo-Pacifiku „u funkciji obuzdavanja Kine“. Ovo je propraćeno i zahtevom Vladi Melonijeve da ne obnavlja Sporazum o Putu svile kojeg je svojevremeno potpisala Vlada

Đuzepe Kontea.

Zvanično saopštenje stiglo je od zamenika Generalštaba Ratne mornarice admirala Đuzepe Berutija Bergota i čeka se samo potvrda iz Palate italijanske Vlade. Tako ovaj potez označava još jedan jasan pečat izvršne vlasti Đorđe Meloni u ključu geopolitičke i međunarodne politike uz jasno isticanje i kao lidera partije „Italijanska braća“ o njenoj atlantističkoj crti i u antikineskoj funkciji.

Saznaje se da će italijansku flotu pratiti njena borbena grupa koju čine razarač, fregata i tanker. „Ploviće do Japana, a zatim se vratiti natrag“ kako bi se tamo zaključile zajedničke operacije sa atlantskim saveznicima. Osim toga „misiji će prethoditi slanje patrolnog broda Morozini na Pacifik, koji će obaviti četvoromesečno krstarenja sa obukom“, daje na znanje admiral Beruti Bergoto. A taj potez je usledio nakon posete Japanu od pre nekoliko dana italijanskog ministra Odbrane Guida Krosete koji se sastao u Tokiju sa japanskim kolegama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)