RUSKI TENK T-90 U AMERICI? Da li je vojska SAD došla do tajni najmodernijeg oklopljaka koji ima Moskva

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

13. 04. 2023. u 21:49

RUSKI tenk T-90A koji su Ukrajinci zarobili 2022. godine primećen je na prikolici u Luizijani, SAD. Veruje se da je tenk ili prošao ili će biti podvrgnut istraživanju.

РУСКИ ТЕНК Т-90 У АМЕРИЦИ? Да ли је војска САД дошла до тајни најмодернијег оклопљака који има Москва

Foto: Printscreen

Na vebu se pojavila fotografija tenka koji se prevozi prikolicom, objavljena 13. aprila 2023.

Očekivala se pojava tenka T-90 u inventaru ruske vojske. Još u septembru 2022, BulgarianMilitary.com je izvestio o zarobljenom ruskom tenku serije T-90. Međutim, ovaj tenk je bio najnovija modernizacija platforme - T-90M Proriv. U to vreme je pretpostavljeno da će to ispitati zapadni saveznici Ukrajine i NATO kako bi pronašli njegove slabe tačke.

Izveštaj o drugom zarobljenom T-90 pojavio se krajem prošle godine. U decembru je BulgarianMilitary.com izvestio o ovom hvatanju, a tenk je ponovo bio T-90M Proriv. Čudno, izveštaji o hvatanju osnovne verzije T-90A izostali su u pozadini sve češćih izveštaja o hvatanju najnovije verzije T-90M. Najverovatnije, međutim, Ukrajinci su zarobili T-90A čim se našao u Luizijani.

Treba napomenuti da je krajem februara primećen ruski tenk T-90 koji je transportovan kamionom i prikolicom u Oškoš. Ovaj video je možda na neki način povezan sa fotografijama koje su deljene ranije danas. Međutim, ovo je spekulacija, a pošto BulgarianMilitary.com nema dokaza za ovo, to daje jednostavnu pretpostavku.

Međutim, snažan utisak ostavlja odsustvo tradicionalnih ruskih oznaka na tenku od početka rata u Ukrajini. tj. „O“ i „Z“ – tradicionalni simboli nedostaju.

Fotografija je izazvala mnogo kontroverzi. Neki komentari su bili da ovo nije tenk T-90, već T-72. Međutim, tenk T-90A se od T-72 razlikuje po jednom bitnom i veoma uočljivom elementu – sa leve i desne strane tornja T-90A nalazi se integrisani Štora-1, elektro-optički sistem aktivne zaštite. (Obeležene su na fotografiji). T-72 nema ova dva bočna otvora na kupoli. Takođe treba napomenuti da se T-90A značajno razlikuje od T-90M.


T-90M "PRORIV" PROTIV T-90

Prema rečima dizajnera Uralvagonzavoda, novi tenk T-90M Proriv je dobio snažniji motor. Standardnu konfiguraciju T-90 pokreće 12-cilindarski V-92S2 koji obezbeđuje 1.000 konjskih snaga, dok nova verzija tenka dobija 130 konjskih snaga više snage zahvaljujući novom motoru V-92S2F sa 12 cilindara.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Osnovno naoružanje se zapravo nije promenilo. Obe modifikacije tenka koriste glatku cev od 125 mm 2A46M, ali T-90M je model 2A46M-5. 2A46M-5 obezbeđuje upotrebu nove municije velike snage, kao i vođenu raketu koja vam omogućava da uništite neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Sekundarno naoružanje se sastoji od teškog mitraljeza Kord kalibra 12,7 mm i PKMT 7,62 mm u oba tenka.

Jedna od glavnih nadogradnji koju je dobio T-90M je sposobnost tenka da ima autonomne funkcije, tj. razmena podataka u realnom vremenu sa drugim vozilima. Tenk ima poboljšane optičke nišane: novi nišan PNM Sosna-U, četiri video kamere koje obezbeđuju pokrivenost od 360 stepeni i nove dan/noć optičke nišane, uključujući termalnu kameru koja otkriva neprijateljske ciljeve na 3.300 metara.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, T-90M ima integrisanu rusku svemirsku navigaciju GLONASS, kao i inercijalne navigacione sisteme (INS). Oklop je značajno poboljšan upotrebom Relikt eksplozivnog reaktivnog oklopa (ERA) koji pokriva veći deo tenka.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024