NARANDŽASTA MAGLA IZNAD PEKINGA: Peščana oluja pogodila kinesku prestonicu (FOTO)

Tanjug

11. 04. 2023. u 13:29

PEŠČANA oluja pogodila je Peking i severoistočne regione Kine četvrti put u poslednjih mesec dana, primoravajući neke stanovnike da ostanu u zatvorenom kako bi se zaštitili od velikog zagađenja vazduha.

НАРАНЏАСТА МАГЛА ИЗНАД ПЕКИНГА: Пешчана олуја погодила кинеску престоницу (ФОТО)

Foto: AP

Kineska prestonica je od ponedeljka bila pod oblakom narandžaste izmaglice koja je visila u vazduhu do danas, ali je situacija počela da se popravlja, preneo je Si-En-En (CNN).

Pekinške vlasti su poručile deci i starijima da ostanu u zatvorenom prostoru, a zdravim odraslim osobama je savetovano da se uzdrže od aktivnosti na otvorenom.

Stanovnici su, takođe, upozoreni da ne otvaraju prozore i da nose maske.

Indeks kvaliteta vazduha u ponedeljak je skočio na nivo "veoma zagađenog", naveo je Opštinski centar za ekološki monitoring u Pekingu.

Koncentracije čestica PM10 premašile su 1.321 mikrogram po kubnom metru, prema podacima Centra, što je skoro 30 puta više od dnevne prosečne preporuke od 45 mikrograma po kubnom metru koju je postavila Svetska zdravstvena organizacija.

Peking redovno pogađaju peščane oluje na proleće, a smog pogoršavaju industrijska aktivnost i seča šuma na severu Kine.

Prema podacima kineske Centralne meteorološke opservatorije, ovoga puta, pogođena područja protezala su se čak na jug do Šangaja i do delova Heilongjianga, najsevernije provincije zemlje.

Pogođene su bile i oblasti Sinđijang, Unutrašnja Mongolija, Gansu, Ningsija, Šansi, Hebei, Tjenđin, Šandong, Henan, Đangsu, Anhui i Hubej, navela je Opservatorija.

Najnovija peščana oluja je četvrta koja je pogodila zemlju od 10. marta, a osma od početka godine, preneli su kineski državni mediji.

Najjača peščana oluja ove godine dogodila se 22. marta, kada su čestice PM10 iznosile 1.667 mikrograma po kubnom metru, prema podacima pekinškog Opštinskog centra za ekološki monitoring.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)