SUKOBI U LIONU, RENU, NANTU: Ponovo žestoko na francuskim ulicama

Veliki broj ljudi i u četvrtak je izašao na ulice francuskih gradova u protestu protiv penzijske reforme. Od ranog jutra, manifestanti su se okupili u Renu, Marselju, Nantu, Lionu... U Parizu, povorka kreće u 14 sati, sa Trga Invalidi, a predviđeno je da se zaustavi na Italijanskom trgu u 19 sati.

СУКОБИ У ЛИОНУ, РЕНУ, НАНТУ: Поново жестоко на француским улицама

Goran Čvorović

Prethodno su sindikalci sa pariske železničke stanice Lion okupirali prostorije jednog investicionog fonda u Parizu, objasnili zaposlenima svoj pokret, a onda, posle pola sata, izašli i krenuli ispred Skupštine.

Radnici gradske čistoće su zaustavili rad u Sent Etjenu, štrajkači su blokirali prilazni put Arlu, barikade su postavljene na kružnim tokovima na više mesta u zemlji. Prekinuta je i nastava u nekoliko stotina liceja.

U Lionu je tokom dana došlo do sukoba najradikalnijih demonstranata s policijom. "Crni blokovi" u ovom gradu su lomili izloge, naročito banaka, palili kontejnere, gađali snage reda, dok su specijalci ispaljivali suzavac.

I u Nantu je došlo do sukoba i napete atmosfere, takođe su stradali izlozi i kante za smeće, dok je policija bacala dimne bombe. U Renu se formirala kolona automobila duga 30 kilometara. Tenzija je bilo i u ovom gradu.

Pre polaska povorke u Parizu, gradske vlasti su sklonile bicikle, trotinete i sve ono što bi moglo da bude zapaljeno, dok su vlasnici radnji, banaka i agencija zakucavali izloge drvenim daskama, da bi sprečili eventualnu štetu.

- Manifestacije me do sada koštaju 800 do 1000 evra, za koliko će mi zbog štrajka tokom tri meseca biti umanjena plata, ali u odnosu na to što žele da nam uzmu dve godine života, to nije ništa. Kradu nam i sto-dvesta evra mesečno na inflaciju – poručila je preko francuskih medija Ženevjev, učiteljica iz pariskog predgrađa Banjole, objašnjavajući tako stanje duha učesnika protesta.

Sve se događa u trenutku kada je magazin "Forbs" utvrdio da su najbogatiji muškarac i žena na planeti Francuz i Francuskinja, što ide naruku ideji krajnje levice da vlast popunu penzijske kase treba da traži dodatnim oporezivanjem ultrabogataša, a ne podizanjem starosne granice za penziju običnim ljudima.

Svi sada čekaju odluku Ustavnog saveta 14. aprila o ustavnosti zakona proguranog bez glasanja u skupštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave