POGLEDAJTE NOVI STELT TENK JUŽNE KOREJE: Moćni K2 „Crni Panter“ već dobija naslednika (FOTO)

P. Z. S. /bulgarianmilitary.com

14. 03. 2023. u 16:36

MORA se priznati sledeća činjenica – rat u Ukrajini je aktivirao razvoj guseničara i kopnenih borbenih vozila. Prate se uspesi i neuspesi na bojnom polju.

ПОГЛЕДАЈТЕ НОВИ СТЕЛТ ТЕНК ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ: Моћни К2 „Црни Пантер“ већ добија наследника (ФОТО)

Foto printskrin youtube otkrivanje istorije

Oni služe za otkrivanje novih koncepata koji imaju za cilj poboljšanje borbene sposobnosti i efikasnosti današnjih borbenih vozila. Ili za stvaranje potpuno novih. Takav je slučaj sa novim južnokorejskim stelt tenkom.

U regionalnom smislu, Južna Koreja će morati da se suprotstavi Severnoj Koreji. Seul je već počeo da postepeno ukida zastarele zemaljske sisteme. Tenkovi serije M i tenkovi serije T ruske proizvodnje koji su bili u upotrebi 40 godina sada se zamenjuju tenkovima K2. Ipak, K2 koji se smatra najmodernijim i borbeno spremnim tenk na svetu može uskoro biti zaboravljen.


HJUNDAI ROTEM STELT TENK

HJUNDAI Rotem razvija novi tenk. Kompanija je predstavila koncept tenka sledeće generacije, koji bi trebalo da bude pušten u praktičnu upotrebu 2030. Tenk sledeće generacije, koji ima stelt dizajn koji neprijatelj ne detektuje, opremljen je glatkim topom od 130 mm koji je povećao snagu napada.

Radijus dejstva je proširen korišćenjem višenamenskih dronova i projektila, a smanjen je broj članova posade korišćenjem kupole bez posade.

Napravljen je da omogući autonomnu vožnju i daljinsko upravljanje tehnologijom 4. industrijske revolucije. Jedan član posade može izviđati i napadati neprijateljske snage dok daljinski upravlja tenkom bez posade. Opremljen je i opremom za neutralisanje improvizovanih eksplozivnih naprava koje će neprijatelj postaviti na puteve.

Pokretljivost je povećana uređajem za elektrifikaciju na bazi vodonika i uređajem za aktivno vešanje, a reaktivni oklop je dodat na bočne strane rezervoara radi poboljšanja zaštite.


KONCEPT LAKOG TENKA?

Informacije o novom stelt tenku su još uvek oskudne. Novi tek treba da stigne kako se bliži kraj decenije. Ali prema mišljenju stručnjaka, novi stelt tenk Hjundai Rotem više liči na koncept lakog tenka.

Neki su čak uspostavili direktnu vezu između poljskih naručenih tenkova K2 i poljskog koncepta lakih tenkova PL-01. Sličnosti u dizajnu su mnoge i moguće je da je Južna Koreja sarađivala sa Poljskom na ovom razvoju. Dogovor između Južne Koreje i Poljske za nabavku tenkova K2 mogao bi uključiti projekat PL-01, koji će preuzeti Južna Koreja. Međutim, ovo je samo nagađanje – nema informacija da je to činjenica.

Južna Koreja nije uključena u koncept PL-01. Ovo je ideja poljskog OBRUM-a razvijena zajedno sa BAE Sistems. PL-01 je baziran na švedskom lakom tenku CV90120-T. Prvi put je predstavljen pre deset godina.

Foto Polish MoD

Novi južnokorejski tenk


K2 ĆE BITI PODVRGNUT MODERNIZACIJI

Predložen je i plan poboljšanja karakteristika tenka K2 koji koriste mehanizovane jedinice Kopnene vojske. Baš kao što zemlje širom sveta nastavljaju da poboljšavaju performanse tenkova primenom najnovije tehnologije dok razmišljaju o poukama iz rata u Ukrajini, Južna Koreja mora sistemski da poboljšava performanse tenka K2 od faze planiranja.

Konkretno, sistem aktivne odbrane biće ojačan s obzirom na presedan da je značajan broj ruskih tenkova tokom rata u Ukrajini napadnut i uništen protivtenkovskim projektilima dok su napredovali bez ikakvog aktivnog odbrambenog sistema.

Instaliran je sistem za daljinsko upravljanje vatrom (RCWS), koji omogućava da posada napusti tenk i puca. Poboljšan je prednji specijalni oklop, obezbeđen je sistem obaveštavanja o situaciji od 360 stepeni, a nišan i sistem pogona kupole su poboljšani.

Kada se doda višeslojni odbrambeni sistem za blokiranje napada dronom i protivtenkovskim projektilima, bezbednost tenka K2 je dodatno poboljšana.


K2 VIŠESLOJNI ODBRAMBENI SISTEM

Višeslojni odbrambeni sistem, za koji je prošle godine urađena studija operativnog koncepta, ima oblik podele mera odgovora na pretnje oklopnim vozilima prema udaljenosti. Isplativost se povećava povezivanjem sa novom opremom uz korišćenje senzora i naoružanja postavljenih na tenkove i oklopna vozila.

Ako se dron ili projektil otkriju radarom na udaljenosti do 8 km, identifikuju se optičkom opremom na udaljenosti od 5 km. Pri približavanju na manje od 2 km neutrališu se mitraljezima, sredstvima aktivne zaštite i sredstvima ometanja.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)