SUDAR IMPERIJA NA TEMELJIMA STAROG PORETKA: Da li će krvoproliće u rovovima doneti preraspodelu snaga globalnih igrača

B. SUBAŠIĆ

24. 02. 2023. u 19:17

PRVIH godinu dana sukoba u Ukrajini svakako nisu dale pobednika u ovom ratu, ali jesu gubitnika - Evropu. Većina objektivnih ocena i realpolitičkih analiza pominje da je Evropska unija viđena za stranu koja će da plati najveći račun sudaru titana na istoku. U rvanju imperija ona je samo jedan od satelita SAD, bez idejne snage i elementarne moći da osmisli i nametne bilo kakav stav. EU je postala poprište sukoba između daleke Amerike i tvrđave na istoku u koju se pred našim očima pretvara Rusija.

СУДАР ИМПЕРИЈА НА ТЕМЕЉИМА СТАРОГ ПОРЕТКА: Да ли ће крвопролиће у рововима донети прерасподелу снага глобалних играча

Foto Tanjug/AP

Brisel je politički sve slabiji, jer je EU po nalogu SAD presekla energetske i sirovinske veze sa Rusijom, čije energente i sirovine i sada kupuje, ali preko posrednika koji pripadaju angloameričkom krugu uticaja. Evropa je u zamci jer nije samoodrživa i postala je potpuno zavisna od SAD. Naravno da to vidi i zna ceo svet što će dovesti do stvaranja novih saveza. Indija i Kina će se prirodno svrstati uz drugu samoodrživu silu, Rusiju. Multipolarni svet će se rađati u sledećih 5 do 10 godina.

Ruska vojna operacija u Ukrajini daje tako novi, drugačiji, rasplet kraja Hladnog rata - podvlači crtu ispod ere započete raspadom Varšavskog pakta, kada je ravnotežu sila u svetu zamenio unipolaran svet, sa apsolutnom dominacijom SAD. Sada smo svedoci druge, oružane, verzije kraja Hladnog rata. Rusija je danas razljućena, priterana uza zid i rešena da se okruži zidovima i čelikom. Istoričari opominju - to je njena najopasnija verzija. Zato je prognoza o kraju rata i njegovom ishodu tako malo i bez jasno navedenih posledica.

Mapa

Da će sukob u Ukrajini potrajati i da je novo pregrupisavanje u svetu neminovno ukazuje sociolog Slobodan Vuković.

PRLjAVE LAŽI I MANIPULACIJE

VEĆ prvih dana rata vodeći zapadni mediji preuzeli su više-manje uniformisanu retoriku koja po crno-beloj formuli do danas satanizuje Rusiju i njenog predsednika, a Ukrajinu, Vladimira Zelenskog i vojsku boji svetlim - demokratskim, naprednim i slobodarskim tonovima. Snagu, glavnog toka međunarodnog javnog mnjenja, ustrojenog delovanjem masmedija, nažalost, osetio je i srpski narod devedesetih godina.

"Putin je Hitler 21. veka", "Rusija sprovodi genocid nad ukrajinskim narodom", "Rusija - neprijatelj do uništenja" samo su neki od naslova svetskih novina i sajtova, čak i onih koji važe za ugledne.

Projekat propagandnog rata i ocrnjivanja Rusije kao divljačke i agresivne zemlje daleko je stariji od početka rata, kaže dr Slobodan Vuković.

- Propagandni rat protiv Rusije počeo je još u 15. veku. Prvu kampanju je predvodio Vatikan, a zatim je štafetu preuzela Britanija, koja tu ulogu ima i danas. Englezi su autori svih prljavih medijskih kampanja koje prethode ulasku Amerike, odnosno NATO u rat, od Iraka, preko Srbije, do Ukrajine - kaže dr Vuković.

- Amerika je još uvek veoma moćna iako je u opadanju, ali ne zaboravimo da je i Rim vekovima propadao. Iako je i dalje globalni lider, svesna je pada i želi da ga zaustavi. Podržava rat u Ukrajini u nadi da će se Rusija raspasti i da će posle toga Amerikanci doći do bogatstava Sibira. Međutim, ratove dobijaju realne vojske i ekonomije, a Rusija poseduje oboje. Štaviše, Rusija je jasno rekla da mora da pobedi, inače će biti nuklearnog rata. Slanje nemačkih tenkova Ukrajini probudilo je ružne uspomene i dovelo do samomobilisanja Rusa. Zapad pak kao vojsku koristi Ukrajince i Poljake u ukrajinskim uniformama.

Naš sagovornik smatra da je Rusija u vezi Ukrajine napravila više velikih propusta, a svi su povezani sa informacijama.

Mapa

- Rusija je ušla u rat sa nesrazmerno malim snagama jer nisu imali ni dobru procenu snage i pripremljenosti ukrajinske vojske. Nisu bili svesni ni odlučnosti Ukrajinaca, jer nisu dovoljno vrednovali činjenicu da denacifikacija Ukrajine posle Drugog svetskog rata nije nikada do kraja izvedena. Zato se sukob rastegao i mnogi su prognozirali da će Rusija izgubiti, zaboravljajući da Rusi brzo uče na greškama. Rusija je najopasnija kada pretrpi teške udarce. Neće stati do ispunjenja ciljeva, jer je svesna da bi primirje značilo odlaganje nastavka rata na 5 do 10 godina - objašnjava Vuković.

OD DESANTA DO ROVOVSKOG RATA

ORUŽANI sukob pred oči sveta izneo je ne samo veliki broj tipova naoružanja, nego i niz ratnih doktrina ovog veka. Zato su oči svih vojski sveta širom uprte u bojna polja beskraja ukrajinske ravnice i arsenal koji se tamo svakodnevno koristi.

Prva faza rata bila je tipični "blickrig" - snažna i brza operacija proboja snaga na širokom frontu. U njoj su učestvovale ruske elitne i specijalne jedinice koje su potvrdile svoju visoku reputaciju. Ali zakazalo je sve ostalo - logistika, snabdevanje prvih linija, transport naoružanja, municije, čak i hrane. Ukrajinska vojska napravila je najbolju reklamu za zapadne lake protivoklopne sisteme, zapadne proizvodnje. Ove rakete postale su jedan od amblema rata. Avijacija je masovno korišćena samo prvih nedelja rata

Koncentracijom ruskih snaga na istok Ukrajine, borbe su dobile karakter  razarajućeg rovovskog rata. Glavnu ulogu dobila je ruska artiljerija - haubice, topovi, višecevni bacači raketa. Položaji sukobljenih strana odmaknuti su i po više desetina kilometara. Ukrajinski odgovor stigao je kroz američke samohodne haubice i višecevne lansere "hajmars".

Sve to dalo je na značaju oklopno-mehanizovanim jedinicama, pa je tenk T-72 u svim svojim vidovima i formama jedan od simbola ovog sukoba. Rusija nije propustila ni da u realnim uslovima proveri svoje najubojitije oružje - rakete "cirkon".

Da je rat u Ukrajini mnogo više od oružanog sukoba za teritoriju, reč je o sukobu oštro suprotstavljenih vrednosnih sistema, u kome su hladnoratovski suparnici zamenili uloge, kaže dr Stevan Gajić iz Instituta za evropske studije.

- Rusija sada nastupa kao branilac tradicionalnih evropskih i hrišćanskih vrednosti. Zapadne elite, stasale su iz generacija studenata-trockista, kroz institucije koje nasilno nameću ultralevičarske "revolucionarne" dogme. Zapad je posle pada Berlinskog zida temeljno dehristijanizovan, a destruktivne ideje sadašnjih elita i njihove katastrofalne posledice su Rusiji dobro poznate. Zato se ne može reći da je Rusija odustala od Evrope, već da je Evropa odustala od Evrope - kaže dr Gajić.

Mapa

Ključna Putinova poruka, po njemu je:

"Pogledajte Sveto pismo. Tamo je sve rečeno. Porodica je zajednica muškarca i žene. Ali danas se i ti sveti tekstovi dovode u pitanje. Anglikanska crkva planira da razmotri ideju rodno neutralnog Boga. Oprosti im Gospode, ne znaju šta rade".

BUDUĆNOST GLEDAMO KROZ TAMU

NIKAD u novijoj istoriji nisu bile aktuelnije reči Milorada Ekmečića da se na budućnost gleda kroz tamu - podseća istoričar Nemanja Dević. On podseća da se današnji svet poredi sa nagoveštajima Drugog svetskog rata, ali je mnogo podudarnosti i sa predvečerjem Velikog rata i Cvajgovim opisima iz uvoda knjige "Jučerašnji svet":

"Nikad više putovanja, nikad raskošnijih balova, nikad više vere da je vek u kome se živi posebna epoha preporoda i napretka, i u isto vreme nikad veće kataklizme u istoriji čovečanstva".

- Pre samo desetak godina, kada je rat u Ukrajini zapravo započeo, činilo se da se radi o kratkotrajnom lokalnom sukobu. Uporno ignorisanje ruskih opomena da Zapad ne dovodi NATO do njenih granica, doveli su do logične reakcije, koja je donela promenu istorijskih okolnosti u svetu. Nazire se nova blokovska podela sveta, u kojoj će jednu osovinu činiti Rusija i Kina i drugi koji čini zapadna civilizacija. Ovaj prvi objedinjuje različite civilizacijske, verske i nacionalne razlike i to je nešto što je sasvim nova postavka stvari. Za drugi blok zajednički imenitelj je pre svega rusofobija, koja se u elitama na Zapadu nije promenila vekovima - sumira dr Dević.

Da Zapad ne namerava da odstupi ni za korak od "pohoda na Istok" pokazuje Bajdenova poruka iz Kijeva:

"Došli smo ovde da ostanemo". Mnogima to zvuči kao hladnokrvna najava da će Amerika posredno ratovati sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)