IZ BRISELA OPET KAZNE ZA MOSKVU: Zapad je na stoti dan rata u Ukrajini, uveo novi paket sankcija Rusiji zbog njenog delovanja

N. S.

03. 06. 2022. u 20:17

DANAŠNjI dan obeležio je ne samo stoti dan rata u Ukrajini već i početak stupanja na snagu šestog paketa sankcija kojim Evropska unija sankcioniše delovanje Ruske Federacije. Ovim sankcijama je obihvaćena zabrana kupovine, uvoza ili transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU.

ИЗ БРИСЕЛА ОПЕТ КАЗНЕ ЗА МОСКВУ: Запад је на стоти дан рата у Украјини, увео нови пакет санкција Русији због њеног деловања

Foto Shutterstock

Paket predviđa i zabranu transakcija sa najvećom ruskom bankom, Zberbank, i još tri banke, zabranu emitovanja u EU još tri ruska nacionalna kanala, a proširen je i spisak sankcionisanih osoba i entiteta koje EU smatra odgovornim za zločine u Ukrajini.

Sa crne liste je uklonjeno ime patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, kako bi se udovoljilo zahtevima Mađarske.

Istovremeno, Trezor SAD je objavio da je Vašington uveo nove sankcije Rusiji, kojima je pogođeno 17 osoba.

- Zapad, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, počeo je smišljeno da uništava sve što je povezano sa Rusijom i pravoslavnim hrišćanstvom - rekao je u petak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na komemorativnom skupu posvećenom 140. godišnjici postojanja Carskog pravoslavnog palestinskog društva.

On je istakao da je u poslednjih nekoliko godina, "na inicijativu Amerikanaca, koji su aktivno manipulisali carigradskim patrijarhom, zauzet kurs ka uništenju pravoslavnog hrišćanstva".

- Osnovana je kvazistruktura pod nazivom Pravoslavna crkva Ukrajine, što je delo onih istih koji nastoje da pocepaju Sirijsku pravoslavnu crkvu i Srpsku pravoslavnu crkvu - rekao je Lavrov.

Predstavnica za medije ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u petak da je Moskva je spremna da snabdeva žitom sve zemlje kojima je potrebno, ali restrikcije Zapada ometaju te napore. Prema njenim rečima, oni to čine ograničavanjem stranih brodova da uđu u ruske luke, zabranom ruskim plovilima da koriste usluge održavanja u stranim lukama i stvaranjem nepremostivih prepreka u oblasti osiguranja i bankarskih transakcija.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da brodovi koji prevoze žitarice smeju da napuste ukrajinske luke u Crnom moru humanitarnim koridorima i da je Rusija spremna da garantuje njihovu bezbednost.

A ukrajinski ambasador u Ankari Vasil Bodnar izjavio je u petak da je Turska jedna od zemalja koje kupuju žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine. Bodnar je dodao da je zatražio pomoć od turskih vlasti i Interpola, koji istražuju ko učestvuje u transportu žitarica koje prolaze kroz turske vode. Pozivajući se na diplomatske izvore, turska agencija Anadolija je izvestila da je u planu pokretanje komandnog centra u Istanbulu koji bi omogućio izvoz 20 miliona tona žitarica iz ukrajinskih luka.

- Antiruske sankcije koje je uveo Zapad onemogućile su afričke zemlje da imaju pristup ruskoj pšenici i đubrivu, što je dosta pogoršalo prehrambenu situaciju na kontinentu - izjavio je predsednk Senegala Maki Sal tokom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. - Potrebno je da se žito i đubrivo izuzmu iz ograničavajućih mera.

O specijalnoj operaciji u Ukrajini još jedanput se u petak oglasio Kremlj.

- Rusija će nastaviti svoju vojnu operaciju u Ukrajini dok se ne ostvare svi njeni ciljevi - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. - Jedan od glavnih ciljeva operacije je zaštita ljudi u DNR i LNR. Preduzete su mere da se obezbedi njihova zaštita i postignuti su određeni rezultati.

On je još rekao da nema dogovora oko datuma mogućeg referenduma u Donbasu i drugim regionima Ukrajine pod kontrolom ruskih trupa o prijemu ovih teritorija u sastav Rusije.

- U protekla 24 časa ruske Vazdušno-kosmičke snage izvršile su udare preciznim raketama iz vazduha na 37 područja na kojima su se nagomilali ukrajinsko ljudstvo i vojna tehnika - izjavio je u petak portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. - Vazdušnim udarima eliminisano je više od 360 nacionalista i 49 komada naoružanja i vojne opreme, uključujući radar protivvazdušne odbrane u Slavjansku.

On je dodao da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili tri ukrajinske bespilotne letelice i presreli tri granate ispaljene iz višecevnog raketnog sistema "Uragan".

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da ni posle 100 dana ruske invazije na Ukrajinu Moskva nije uspela da postigne svoje početne ciljeve, da zauzme Kijev i druge centre ukrajinskih vlasti, ali da je postigla taktički uspeh u Donbasu.

- U odnosu na prvobitni plan Rusije, nijedan od strateških ciljeva nije postignut - navelo je britansko ministarstvo odbrane na "Tviteru".

Saopšteno je da ruske trupe postižu taktički uspeh u istočnom regionu Donbasa i da kontrolišu više od 90 odsto Luganske oblasti.

POGREŠNO I NEMORALNO

DRŽAVE zapadnog sveta sada ništa ne smeju da učine da bi Rusija imala utisak da među njima ima bilo kakvih razlika, izjavio je predsednik Slovenije Borut Pahor. On je istakao da kada se "dešava nešto toliko pogrešno i duboko nemoralno, onda bi ćutanje i zatvaranje očiju imalo daleko veće posledice, onda se mora nešto učiniti". Pahoru krajem godine ističe drugi mandat na poziciji predsednika i više neće moći da se kandiduje.

HRVATSKI DOBROVOLjAC

DRŽAVLjANIN Hrvatske ranjen je borbi u Ukrajini i očekuje se njegov povratak u Hrvatsku, potvrđeno je u Zagrebu. Prema pisanju zagrebačkog "Jutarnjeg lista", on se borio kao dobrovoljac na ukrajinskoj strani i ima potpisan ugovor. U petak je objavljeno i da je jedan francuski državljanin, koji je otišao na istok Ukrajine da se bori kao dobrovoljac uz ukrajinske vojnike, poginuo tokom borbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)