ZA PREGLED DESET, UMESTO 25 MINUTA: Anketa hrvatskog lekarskog društva o stanju u zdravstvu

B.B.

03. 03. 2023. u 16:37

HRVATSKOJ nedostaje 257 porodičnih lekara, 110 ginekologa i 90 pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pokazala je anketa "Studija hrvatskog zdravstva" nacionalne lekarske komore.

ЗА ПРЕГЛЕД ДЕСЕТ, УМЕСТО 25 МИНУТА: Анкета хрватског лекарског друштва о стању у здравству

Foto: A. Stanković

Prvi put je objavljeno koliko je vremena potebno za pregled. Tako kućni doktori za prvi pregled imaju 10 minuta, umesto predviđenih 15 do 25 minuta, pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti tek devet minuta, što je daleko ispod propisane norme. Prema standarima sistematski pregled bebe trebao bi trajati 30 minuta, a bolesnog mališana 20 minuta.

Ništa bolja situacija nije ni u ginekološkim ordinacijama, jer ginekolozi do dijagnoze dolaze za 15 minuta, a normativima je predviđeno da pregled traje pola sata.

Mere koje je, hrvatska lekarska komora, predlažila za poboljšanje situacije su slobodan izbor lekara da li će raditi u privatnoj ordinaciji - ili domu zdravlja, dugorčno planiranje kadrova u zdravstvu, veći broj specijalizacija, bonusi i "privilegije" za lekare koji pristanu da rade u manje razvijenim sredinama, manje administrativnih procedura koje lekari moraju da urade, smanjiti standardan broj pacijenata po timu porodičnog doktora na 1500, izjednačavanje koeficijenata lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)