ZAGREB U PROBLEMU: EK ponovo tužila Hrvatsku Evropskom sudu

Tanjug

01. 03. 2023. u 11:24

EVROPSKA komisija ponovo je tužila Hrvatsku Evropskom sudu zbog nepreduzimanja bilo kakvih radnji na otklanjanju otrovnog otpada iz šibenskog TEF-a, tzv. "Crno brdo", što je zvaničnom Zagrebu naloženo presudom ovog suda još 2019. godine.

ЗАГРЕБ У ПРОБЛЕМУ: ЕК поново тужила Хрватску Европском суду

Foto: Printskrin Youtube/ Evropski sud za ljudska prava

Reč je otpadu koji predstavlja rizik za zdravlje ljudi i okolinu. Kako dosad po tom pitanju ništa nije učinjeno, Hrvatskoj preti novčana kazna koju će plaćati svi građani Hrvatske, piše portal HRT-a.

Zorka iz Donjih Biljana je za HRT rekla da kažu da je reč o otrovima, te da je njen muž pre manje od mesec dana preminuo od raka.

- Ko god da umre, umre od raka. Miris kao koža neka, smrad - dodao je njen sumeštanin Mile.

Iz Eko udruženja Ravni Kotari već deceniju upozoravaju da je oko 140.000 tona proizvodnog ostatka dovezenog iz šibenske fabrike elektroda i ferolegura opasan otpad. Da je reč o opasnom otpadu, potvrdio je i Evropski sud i od Hrvatske još 2019. zatražio njegovo propisno zbrinjavanje.

Do danas ništa nije preduzeto. U Gradu Benkovcu tvrde da su nemoćni. Nemaju sredstava ni ovlašćenja za uklanjanje "Crnog brda". Zemljište na kojem se nalazi, kažu, nije u njihovom posedu.

- Nažalost, grad Benkovac je tu oštećena strana, zapravo građani Biljana Donjih, Škabrnje, Nadina. Mi možemo da urgiramo, apelujemo i mi to činimo i želimo da se to reši - kaže Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Problem bi, kažu, trebalo da reši vlada, odnosno resorno ministarstvo, koje je uputilo tek kratki odgovor.

- Radi se o kompleksnom pitanju s područja više resora te će se između resornih ministarstava zauzeti zajednički stav oko daljih radnji u svrhu sanacije odlagališta otpada Crnog brda u Biljanima Donjim - piše u saopštenju Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i državne imovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije