TEŠKA BITKA ZA GIMNAZIJE I MEDICINSKE: Za upis u obrazovne ustanove "na glasu" potrebno i do 95 od 100 bodova

Lj. B.

06. 06. 2022. u 10:00

ZA male maturante, koji se raspuštaju u petak, školska godina praktično je završena, ali pred njima je tek veliki posao - pripreme za malu maturu koja se održava 27, 28. i 29. juna.

ТЕШКА БИТКА ЗА ГИМНАЗИЈЕ И МЕДИЦИНСКЕ: За упис у образовне установе на гласу потребно и до 95 од 100 бодова

Foto N. Fifić

Naročito dobro znanje moraće da pokažu oni koji žele da upišu neku od gimanzija "na glasu", ali i škole medicinskog smera koje su poslednjih godina među najpopularnijim.

Upis u željenu školu zavisi od broja bodova koje maturant ima, a koji se računaju na osnovu uspeha iz osnovne škole i bodova osvojenih na maloj maturi, a đak može imati najviše 100 bodova. Od toga iz škole može doneti maksimalno 60, a to važi za one koji su imali zaključene sve petice od šestog do osmog razreda, dok sa male mature najveći broj poena je 40 - po 13 bodova iz srpskog i matematike i 14 bodova iz kombinovanog testa.

Iskustva prošlogodišnjeg upisnog roka mogu malim maturantima da pomognu da se lakše orijentišu i popune listu želja. Prošlogodišnji broj bodova ne znači da će isti prag znanja važiti i ove godine, ali trebalo bi da bude približan. Koliko će bodova biti granica za upis, zavisi od toga koliko je bilo interesovanje i kakav uspeh su imali primljeni učenici, kako u školi, tako i na testu. Zato uvek treba računati da letvica za neki obrazovni profil može da bude podignuta ili spuštena i za nekoliko bodova u odnosu na prethodnu godinu.

Jedna od gimnazija koju je najteže upisati je Treća beogradska gimnazija, za koju je na prirodno-matematičkom smeru poslednjih nekoliko godina bilo potrebno između 94 i 95 poena, a za društveni smer između 91 i 92 boda.

Nije lako upisati ni prirodno-matematički smer u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji, za koji je učenik morao da ima 92,74 poena, dok je za društveno-jezički ova granica bila 92,74.

Za, takođe popularnu, Prvu beogradsku gimnaziju za upis na prirodno-matematički smer bilo je potrebno najmanje 90,38 a za društveno-jezički smer 87,38 bodova.

U Četvrtoj beogradskoj gimnaziji za prirodno-matematički prošle godine je bilo potrebno imati 91,67 bodova, a društveno-jezički je bilo nešto lakše upisati sa 88,04 boda.

U Novom Sadu već godinama najpopularnija je Gimnazija "Jova Jovanović Zmaj", a za upis na prirodno-matematički smer bilo je potrebno najmanje 96,38 bodova, a teško je bilo upisati i gimnazije u Nišu i Kragujevcu.

Osim gimanzija, među najtraženije spadaju i škole medicinske struke. Tako je za upis u Medicinsku školu u Novom Pazaru za smer medicinski tehničar bilo potrebno više od 90 bodova.

VAŽAN REDOSLED NA LISTI ŽELjA

NAKON polaganja male mature i objavljenih konačnih rezultata, osmaci popunjavaju listu želja na kojoj se na prvom mestu upisuje smer koji bi đak najviše voleo da upiše. Na drugo mesto stavlja se škola u koju bi želeo da ide ukoliko ne uspe da upiše željenu školu i tako redom, a to znači da kako odmiče lista zainteresovanost osmaka za smerove koje upisuje je sve manja. Osmacima se savetuje da na listu ne upisuju nijedan smer za koji uopšte nisu zaniteresovani. Zato je pre popunjavanja liste želja potrebno dobro razmisliti i napraviti strategiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?