NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

„ŠOPALOVIĆI“ NAJBOLJI NA „JOAKIMU“: Užičanima skoro sve nagrade

N.J.

20. 05. 2024. u 08:56

Predstava Narodnog pozorišta Užice „Putujuće pozorište Šopalović“, po tekstu akademika Ljubomira Simovića u režiji Milana Neškovića, apsolutni je pobednik upravo završenog Festivala profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“.

„ШОПАЛОВИЋИ“ НАЈБОЉИ НА „ЈОАКИМУ“: Ужичанима скоро све награде

NP Užice

Milanu Neškoviću je uručena nagrada za najbolju režiju, najbolju scenografiju potpisuje Marija Kalabić, najbolju kostimografiju Biljana Grgur, a sva priznanja su jednoglasnom odlukom žirija dobili za ostvareni rezultat u „Šopalovićima“.

Četiri ravnopravne glumačke nagrade pripale su Dejanu Maksimoviću (uloga Filipa Trnavca u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“), Andrijani Simović (Sofija Subotiću „Šopalovićima“), Igoru Borojeviću (Drobac u „Šopalovićima“) i Milošu Laziću (Alen u predstavi „Bog masakra“ kraljevačkog teatra).

Priznanje za najboljeg mladog glumca pripalo je Emi Muratović za ulogu Ajle u predstavi „Ljudi bez grobova“ Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Dodeljena je i specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru, ansamblu predstave „Režim ljubavi“ Narodnog pozorišta Kruševac.

Stručni žiri jubilarnog, 60. festivala „Joakim Vujić“ radio je u sastavu: Aleksandar Radulović, glumac, Ivan Vuković, reditelj i Jelisaveta Tatić – Čuturilo, kostimografkinja.

Žiri okruglog stola kritike jednoglasno je doneo odluku da kao najbolju, nagradi predstavu „Bog masakra“ Narodnog pozorišta Kraljevo, u režiji Igora Pavlovića.

- Ova predstava je zaokruženo umetničko ostvarenje, polazi od istoimene građanske komedije Jasmine Reze, ali hrabro interpretira komad kao tragediju koja govori o nemoći civilizacije da se suoči sa nasiljem i da ga spreči – stav je žirija kritike u kome su bili Borisav Matić, Aleksandra Glovacki i Zoran Maksimović – Kroz priču o roditeljima iz navodno prefinjene građanske klase i njihovoj nedovoljnoj brizi za decu, predstava pokušava da odgovori kako je došlo do tragedije u „Ribnikaru“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića