O ZASTAVAMA I IDENTITETU: Dve izložbe Ivana Grubanova u petak - u Salonu Muzeja grada Beograda i galeriji "NJu momnet"

M.A.K.

07. 02. 2024. u 19:08

NOVA slikarska dela, vanrednog profesora Fakulteta primenjenih umetnosti Ivana Grubanova, čine izložbu pod nazivom "Mrzim te", koja će biti otvorena u petak 9.februar u 18 časova, u Salonu Muzeja grada Beograda, a iste večeri, u prostoru Galerije "Nju moment", pred publikom će se naći i njegovi novi radovi na papiru.

О ЗАСТАВАМА И ИДЕНТИТЕТУ: Две изложбе Ивана Грубанова у петак - у Салону Музеја града Београда и галерији Њу момнет

Foto promo

Teme obe postavke su pitanja individualnog i kolektivnog identiteta.

Kustos postavke u Salonu, koju čini skoro trideset radova nastalih kao rezultat dužeg istraživanja ovog umetnika, je Danijele Kapra. Reč je o pet serija - slike sa vezenim nacionalnim sloganima, poliptisi pod nazivom "Idoli", trodimenzionalne slike nazvane "Serafimi", "Odnarođenje" - zastave izložene višegodišnjim nanosima boja, kao i video rad - "Monstrum". Sve ih povezuje upotreba zastava, po čemu je Grubanov prepoznatljiv i van naših granica, od izložbe "Mrtve zastave" u Berlinu (2013.), preko "Ujedinjenih mrtvih nacija", sa kojima je predstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji (2015.), do postavke "Dim, nacija, zastava" u Amsetdamu (2016.) i mnogih drugih.

- U svojim radovima, umetnik koristi zastavu dvojako: kao fizičku podlogu za svoj likovni izraz (umesto tradicionalnog slikarskog platna), ali i kao alat za nanošenje uljanih boja (gde zastava preuzima ulogu atipične slikarske četkice)- ističe se u najavi izložbe "Mrzim te". - Zastava natopljena bojom vizuelno i konceptualno gubi svoj hromatski identitet i značenjski potencijal koji je čine jedinstvenom i prepoznatljivom. Ona tako prestaje da otelovljuje identitet u razumljivoj i očiglednoj formi, i stapajući se sa bojama, postaje nešto drugo. Zastava napušta paradigmu na kojoj je zasnovana i postaje medij za mnogostruke hibridne identitete.

Za mnoge slike Grubanov koristi zastave bivše Jugoslavije, svedočeći o traumi raspada države u kojoj je rođen i odrastao, što čini i u video radu "Monstrum". Kada je reč o crtežima i poliptisima, koji će se naći u "Nju momentu", na njima autor osmišljava znakove i prizore koji predstavljaju njegovo lično iskustvo istorije i identiteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo