TEATAR SENKI U "SAMOPOSLUZI": Izložba "Introspekcija" našeg umetnika Vladimira Lalića u Londonu

M. KRALj

30. 01. 2023. u 06:30

TEK četiri meseca nakon što je stigao u London da otpočne postdiplomske studije na Univerzitetu Goldsmit, naš umetnik Vladimir Lalić već se predstavio tamošnjoj publici instalacijom "Introspekcija".

ТЕАТАР СЕНКИ У САМОПОСЛУЗИ: Изложба Интроспекција нашег уметника Владимира Лалића у Лондону

Foto Privatna arhiva

Na otvaranju postavke u organizaciji galerije "Hajfa", prošlog četvrtka, uz prisustvo između 500 i 600 ljudi u redu da se pogleda njegov audio-vizuelni perfrmans, čekalo se i više od pola sata.

- Galerija "Hajfa" je imala otvoreni poziv za umetnike i nekolicina nas sa prve godine mastera Goldsmit univerziteta, odazvala se i dobila termin, u trajanju od čak devet nedelja, što je za London jako retko - objašava, za "Večernje novosti", naš umetnik, koji je međunarodnu reputaciju sticao, između ostalog, izložbama u Njujorku, Singapuru, Parizu, Trstu, Bristolu, ali i prestižnom nagradom za crtež "Pol Luj Vajker" (pored ovog priznanja pariske akademije, u Francuskoj je bio u užem izboru za ugledni slikarski konkurs "Antoan Marten", a u Trstu je ovenčan i specijalnom LYNX ART nagradom). - "Hajfa" ima inicijativu, da razne prostore koji su u tranziciji i preprodaji oprema tako da izgledaju kao galerije i u njima se izlažu umetnička dela. Tako je u ovom prostoru bila samoposluga "Sejlzberi", i u njemu smo mogli da postavljamo izložbu kako smo mi hteli.

Svoje radove Lalić je i u Beogradu predstavljao kao svojevrstan teatar senki (nalazili bi se u mraku, a publika bi ih osvetljavala mobilnim telefonima ili drugim svetiljkama), uz neizbežnu "zvučnu kulisu", što ne čudi od ovog višegodišnjeg člana hora "Viva voks", soliste u operi "Ljubavni napitak" i mjuziklima "Rebeka" i "Jadnici", ali i idejnog tvorca i frontmena benda "Organizovani haos". Sve te elemente, sa nekim "osveženjima", ima i aktuelna londonska postavka:

- Novina je da, uz crteže na pleksiglasu, sada izlažem i isečke u tom providnom materijalu, koji su pomešani sa žičanim mrežama tako da im daju drugačiji vizuelni identitet, sličan digitalnim crtežima - objašnjava Lalić, koji je svoju instalaciju smestio u prostor nekadašnje pekare, ili kuhinje, u napuštenoj samoposluzi, jer je bez prozora i zgodan za zamračivanje, a pun memle i "izlomljen", lepo se uklopio u ambijentalnu celinu njegovih radova.

- Često moja dela deluju kao da su izašla iz digitalnog sveta, a zapravo su fizički veoma prisutna. Pored različitih figura, koje su već bile prisutne u mom radu, sada su tu i neki pejzaži. I moj performans se proširio, pa više ne pevam na nekom pijedestalu, već se krećem unutar same instalacije, prolazim kroz publiku, delujem interaktivno na njih i sa njima.

Motivi na crtežima na pleksiglasu ovog puta su - portreti i muve, ali i slova i reči.

Rekacije na predstavljenu instalaciju bile su, kako kaže umetnik odlične, ako se uzme u obzir to koliko umetničkih sadržaja London ima u ponudi:

- Neki su mi čak govorili da ništa slično nisu pre videli. Iskustva iz Londona su veoma pozitivna. To je ogroman grad, u koji se sliva ceo svet. Stičem nova poznanstva, iskustva, posećujem različite muzeje i galerije, ali i privatne klubove. Sve to daje drugačiju perspektivu mom stvaralaštvu. Uočljiva je i razlika između naših i njihovih škola, koje veći akcenat stavljaju na socijalni aspekt umetnosti, na kome ponekad i više insistiraju nego na samom vizuelnom. I dalje sam na početku svega, ali je plodonosno što sam ovde - zaključuje Lalić, koji već "iza ćoška" sprema nešto novo čime namerava da iznenadi.

Vladimir Lalić na postavci u Engleskoj, Foto Privatna arhiva

IZ SVIH KRAJEVA SVETA

MUZIČKA kompozicija koju je Lalić izveo, traje 45 minuta, i pored toga što umetnik uživo peva čini je i snimljeni deo, na kome se čuje pet vokala. Grupu sa kojom je nastupio na izložbi u "Hajpu" čini 43 umetnika i tri kustosa. Sebi su dali naziv Kolektiv "Les", aludirajući na poroznu stenu istog naziva (reč koja se za nju koristi na engleskom potiče od nemačke reči labav). Ove stene su sedimentne i nastaju od materijala koji vetar dobnosi sa svih krajeva sveta, kao što su i izlagači okupljeni u ovoj grupi. Ali, kako kažu, les pruža mogućnost da njemu pusti korene neka čvrsta budućnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)