ĆUPRIJA SRPSKOG SPASA: „Velika nagrada Ivo Andrić“ u Andrićgradu uručena Miroslavu Maksimoviću i Jevgeniju Vodolazkinu (FOTO)

Никола Јанковић
Nikola Janković

10. 01. 2023. u 14:04

„VELIKA nagrada Ivo Andrić“ ove godine pripala je srpskom pesniku Miroslavu Maksimoviću i ruskom romanopiscu Jevgeniju Vodolazkinu.

ЋУПРИЈА СРПСКОГ СПАСА: „Велика награда Иво Андрић“ у Андрићграду уручена Мирославу Максимовићу и Јевгенију Водолазкину (ФОТО)

N. Janković

Reč je o najznačajnijem međunarodnom književnom priznanju „na ovim prostorima“, a dodeljeno je na Dan Republike Srpske i njen 31. rođendan, u Andrićevom institutu u Višegradu.

Stručni žiri, na čijem je čelu bila Slađana Ilić, naglasio je da je Maksimovićevo delo prikaz životnih radosti i životnih teškoća modernog čoveka. Njegov opus sadrži autopoetičke motive i teme, svest o prirodi pesme i pevanja, ali i uspostavlja odnose između visokoosetljivog bića pesnikovog i sveta u kome je zatečen.

- Vodolazkin je prvoklasni ruski autor koji vraća poverenje u kontinuitet ruskog duha i kulture. Doktor filologije, učenik čuvenog akademika Lukačova, počeo je da piše tek u četrdesetoj, kada je odlučio da je dovoljno spreman da bude ozbiljan stvaralac – reči su člana žirija Želidraga Nikčevića.

Prisutnima su se obratili dobitnici. Srpski pesnik Miroslav Maksimović je nagradu dobio za celokupno stvaralaštvo, a ruski romanopisac Jevgenij Vodolazkin za roman „Brizbejn“.

Na svečanoj akademiji povodom dodele književnih priznanja, nastupili su mladi muzičari iz Bijeljine, Marko Ristić i Đorđe Perić. Nastup na harmonici otkrio je publici redak, čudesan talenat muzičara na harmonici.

N. Janković

 

- Kad mi u ne tako dalekoj budućnosti budemo mirisali ljubičice odozdo, ovi dečaci i njima slični ovde će živeti i zavoditi devojke svojim zagonetnim osmehom i divnim načinom sviranja. Zato, neka nam ništa što smo stvorili ovde u Andrićgradu ne bude upisano u trošak - poručio je Kusturica.

N. Janković

Prethodnih godina, od 2015. dobitnici „Velike nagrade Ivo Andrić“ bili su Matija Bećković, Peter Handke, Vladimir Kecmanović, Dušan Kovačević, Bora Đorđević, Zahar Prilepin, Rajko Petrov Nogo, Ju Hua, Milovan Danojlić... 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)