TAJNE VITEZOVA TEMPLARA: Trodelni specijal posvećen razotkrivanju misterije najmoćnijeg viteškog reda srednjeg veka na kanalu Vijasat histori

N. D.

24. 04. 2022. u 09:54

POSLEDNjI petak u ovom mesecu rezervisan je za razotkrivanje jedne od najvećih misterija srednjeg veka - tajne istorije i sudbine vitezova templara. Na kanalu Vijasat histori 29. aprila od 21.05 emituje se trodelni dokumentarni specijal "Tajne vitezova templara" koji se bavi najtajanstvenijim i najmoćnijim viteškim redom srednjeg veka.

ТАЈНЕ ВИТЕЗОВА ТЕМПЛАРА: Троделни специјал посвећен разоткривању мистерије најмоћнијег витешког реда средњег века на каналу Вијасат хистори

Foto Vijasat

Kroz tri jednočasovne epizode posmatramo njihov razvoj - od uspona do same nebeske moći i njihovog pada u pakleni oganj đavolopoklonstva. Od rituala i tradicija srednjovekovnog viteštva, preko kampanje za njihovo istrebljenje, do njihovog navodnog tajnog opstanka i zvaničnog nasleđa kojim su povezali Svetu zemlju i evropski kontinent.

Gledaoci će imati ekskluzivan pristup vatikanskoj tajnoj arhivi, dok će stručnjaci predstaviti obimnu mitologiju o templarima uz novootkrivene istorijske činjenice, kao i informacije koje nikada do sada nisu objavljivane.

Emisija "Tajne vitezova templara" prati priče o vitezovima Templarskog reda, poznatim po svojim prepoznatljivim belim mantijama sa crvenim krstom, hrabrim pred licem smrti dok se bore za Hrista i papu u Svetoj zemlji tokom krstaških ratova.

Red vitezova templara je kao poseban versko-vojni red osnovao Hugo de Pejns u okviru tradicije srednjovekovnog viteštva, ubirajući korist od njihove direktne povezanosti sa kraljem i papom, razlikujući se po tome od drugih viteških redova kao što su hospitalci ili Malteški viteški red.

Ova dokumentarna serija rekonstruisaće prvi put duboko poniranje u vezu između istorijskih događaja i savremenog razvoja vitezova čiji je prvobitni cilj bio da zaštite hodočasnike tokom njihovih putovanja u Jerusalim nakon pobede krstaša u Prvom krstaškom ratu.

Foto Vijasat

Kroz ove tri epizode koje rasvetljavaju mnoge tajne, otkriće se šta je dovelo templare do ekstremne moći, a potom i do toga da postanu meta neviđene mržnje koja je imala za cilj da ih postavi izvan granica čovečanstva, optužujući ih za satanizam i monstruoznost.

Tokom dva veka, vitezovi templari su bili mučeni, ubijani, spaljivani na lomači, da bi na kraju i nestali. Tajne i misterije njihovog uspona i pada biće pažljivo rekonstruisane uvidom u istorijske zapise koji nas vode na putovanje kroz vreme nakon uništenja ovog reda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave