PREDRAG PETROVIĆ PONOVO NEGIRAO DA JE UBIO MILIBORA PETROVIĆA: Presuda zakazana za ponedeljak

S. J. M.

04. 10. 2022. u 15:20

PRVOSTEPENA presuda Predragu Petroviću, optuženom da je 16. juna 1994. godine ubio Milibora Petrovića u njegovom stanu na Dorćolu u Beogradu, biće izrečena u ponedeljak u Višem sudu u Beogradu.

ПРЕДРАГ ПЕТРОВИЋ ПОНОВО НЕГИРАО ДА ЈЕ УБИО МИЛИБОРА ПЕТРОВИЋА: Пресуда заказана за понедељак

Foto: Tanjug

Petrović, koji je skoro tri decenije živeo u Italiji i po poternici iz Srbije izručen je pre 18 meseci, negira da je to učinio. On je danas na suđenju u završnoj reči tvrdio da nikoga nije ubio.

- Stvarno nisam kriv i nemam dodirne tačke sa tim krivičnim delom - obratio se sudskom veću Petrović. - Žrtva sam izmišljene kafanske priče i ne znam ko je njen režiser. Sve je laž na moj račun, a zašto ne znam.

On tvrdi da nije bio u bekstvu, već da je u Italiji pod svojim imenom prijavio svu decu koja su mu rođena iz dva braka, da je više puta išao u našu ambasadu u Rimu, kada je prijavio da je izgubio pasoš i da mu je brat potvrdio identitet, kao i da mu je tamošnja policija tada izdala odgovarajuća dokumenta.

- Kad su me uhapsili 2009. godine i kad su me pustili posle 45 dana u pritvoru rečeno mi je da nema nikakve poternice za mnom, sve do 2021. godine kad su me ponovo uhapsili i izručili - rekao je Petrović.

Zamenik tužioca Branislav Ilić predložio je danas da se Petrović osudi na najmanje 12 godina zatvora i da mu se produži pritvor.

- Odbrana okrivljenog je neubedljiva i predstavlja pokušaj upodobljavanja sa dokazima u predmetu - kazao je tužilac u završnoj reči.

- Odbrana je koncipirana na navodnoj potrebi okrivljenog da zbog ekonomske situacije i rata i oca alkoholičara napusti zemlju, ali je ona opovrgnuta dokazima. On je naveo da je u inostranstvo otišao mnogo ranije nego što se ubistvo desilo i da od 1991. godine nije bio u Srbiji, a 9. 2. 1993. godine mu je izdata važeća lična karta.

Branilac optuženog Ilija Vešović naveo je da se optužnica zasniva na iskazu Miliborovog brata Zorana Petrovića, datog istražnom sudiji tri meseca posle ubistva:

- Prvo je u iskazu na uviđaju policije rekao da je Predrag došao uveče ispred stana Milibora sa dvojicom nepoznatih osoba, pištoljem razbio prozor na vratima, pucao i pogodio Milibora, a kod istražnog sudije je rekao da je sa njim tad bio brat Miroslav sa sekirom, kojom ga je udario po grudima. Tužilaštvo nije dokazalo da se okrivljeni Petrović tad nalazio u Beogradu. Iskaz Zorana je zlonameran.

Advokat je naveo da Zorana Petrovića sada u sudskom postupku niko nije imao mogućnost da ispita. On je inače preminuo.

- Prema tom iskazu Predragov otac je došao i sa Miliborovom suprugom ga odvezao u bolnicu. Ni otac, niti ta snaha nikakvu izjavu nisu davali. Nikada nije saslušan ni brat Miroslav. Nema materijalnih dokaza da je okrivljeni izvršio to krivično delo i jedina zakonita odluka može da bude oslobađajuća. To što je otišao iz Jugoslavije ne znači da je izvršio krivično delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri