IZBEGLI BANKROT U POSLEDNJEM TRENUTKU: Senat SAD usvojio zakon kojim se podiže gornja granica vladinog duga

Tanjug

02. 06. 2023. u 07:42

SENAT američkog Kongresa usvojio je zakon koji je podržao predsednik SAD Džozef Bajden, a kojim se podiže gornja granica vladinog duga od 31,4 biliona dolara, čime se otklanja neizvršenje vladinih finansijskih obaveza.

ИЗБЕГЛИ БАНКРОТ У ПОСЛЕДЊЕМ ТРЕНУТКУ: Сенат САД усвојио закон којим се подиже горња граница владиног дуга

Foto AP

Senat je glasao u četvrtak sa 63 glasa za zakon i 36 protiv, a Predstavnički dom Senata usvojio je taj zakon u sredu. Ministarstvo finansija je upozorilo da neće moći da izvrši sve svoje obaveze od 5. juna ukoliko Kongres ne reaguje do tada.

Bajden je pohvalio blagovremenu akciju Kongresa, preneo je Rojters.

- Ovaj sporazum demokrata i republikanaca je velika pobeda za našu ekonomiju i američki narod - naveo je Bajden u saopštenju i najavio da će potpisati zakon što je pre moguće.

Bajden je bio direktno uključen u pregovore o nacrtu zakona sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Makartijem.

- U narednim mesecima republikanci u Senatu nastaviće da rade na obezbeđivanju zajedničke kontrole bezobzirne potrošnje demokrata - rekao je lider republikanaca u Senatu Mič Makonel. Makonel je mislio na 12 zakona na kojima će Kongres raditi tokom leta, a koji se odnose na finansiranje vladinih programa u fiskalnoj godini koja počinje od 1. oktobra, a u kojima će biti uputstva za limit duga.

Na osnovu usvojenog zakona, zakonska granica za savezno zaduživanje biće 1. januar 2025. godine.

BONUS VIDEO: TRENUTAK PADA HELIKOPTERA: U regionu Brijanska srušile se četiri letelice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)