SRBI SE SAMI UBIJALI DA SE SPASU USTAŠA: Blizanci sekli vene kako bi izbegli krvavi pir - novi dokazi o mučenju u NDH

V.C.S.

21. 08. 2023. u 10:22

ARHEOLOG Radovan Sremac, kustos u Muzeju naivne umetnosti "Ilijanum" u Šidu, poklonio je Muzeju žrtava genocida u Beogradu više dopisnica iz Drugog svetskog rata, kada je Šid bio u sastavu Nezavisne Države Hrvatske, kao i fotografije Šiđana iz perioda Prvog svetskog rata.

СРБИ СЕ САМИ УБИЈАЛИ ДА СЕ СПАСУ УСТАША: Близанци секли вене како би избегли крвави пир - нови докази о мучењу у НДХ

Poubijani Srbi iz Bjelovara, Foto Arhiv Vojvodine

Ove poštanske pošiljke je slao Šiđanin Đorđe Stanišić iz Nemačke, gde je odveden na prinudni rad, i one datiraju iz 1943. i 1944. Jedna je stigla samom Stanišiću od izvesnog Dušana i ona, kako je Sremac potvrdio za "Novosti", ima poseban značaj jer govori o strašnim ustaškim zločinima.

- Prijatelj koji Stanišiću šalje dopisnicu iz Berlina u Beč, gde je očigledno Stanišić bio smešten privremeno, navodi da je u logoru sreo čoveka iz Sremske Mitrovice, koji je bio u istom kazamatu u koji su dovedeni Šiđani uhapšeni u strašnoj akciji Viktora Tomića, 1942. Među njima je, kao što znamo, bio i slikar Sava Šumanović. Ovaj Mitrovčanin potvrdio je Stanišićevom prijatelju kako je tortura bila tako strašna da su dva brata, koja nisu mogla da izdrže mučenje, razbila prozor u zatvoru i isekla vene, dok se jedan sam, ili uz tuđu pomoć, udavio u klozetu - priča Sremac za "Novosti".

Muzej žrtava genocida

Stanišićeva dopisnica

Krvava akcija pod rukovodstvom ustaše Tomića počela je u Šidu, 27. avgusta 1942. Hapšenja su trajala cele noći, a Sava Šumanović uhapšen je 28. avgusta, u šest sati ujutro. Odvođeni su muškarci i žene, starci i deca. Tačan broj se ne zna, a procene idu do 150. Uhapšeni su prvo odvedeni u zgradu Sreskog načelstva, gde su isleđivani i strahovito mučeni. Vidosavi Ilić su ustaše skakale sa stola na stomak, da bi, kad su je vratili u ćeliju, preminula u naručju maloletne kćerke.

Ujutro su žene i deca pušteni, a muškarci, izlomljenih ruku i nogu, prebačeni su na železničku stanicu, pa odatle teretnim vagonima za Sremsku Mitrovicu. Pojedini su umrli već u vozu, dok su ostali smešteni u sremskomitrovački zatvor i tu mučeni još dva dana. Streljani su u noći između 29. i 30. avgusta, na sremskomitrovačkom pravoslavnom groblju. Među njima je bilo 120 Srba i jedan Jevrejin. Tada je streljan i Sava Šumanović.

Muzej žrtava genocida

Pošta s oznakama NDH

Sremac kaže da je ove dopisnice i fotografije našao na tavanu kuće Stanišića, pre nego što je srušena, jer potomaka ove porodice nema.

- Zvali su me ljudi pre rušenja, kao što me obično zovu kada imaju neke istorijske artefakte, jer znaju da ih skupljam - kaže Sremac. - Čuvao sam ih 15 godina, nadajući se da će biti otvoren Zavičajni muzej, ali onda sam shvatio da nemam pravo da čuvam ovakve dokaze daleko od očiju javnosti i odlučio sam da ih poklonim Muzeju žrtava genocida.

PRVORAZREDNO SVEDOČANSTVO

PREMA rečima Dejana Ristića, direktora Muzeja žrtava genocida, bukvalno ne prođe dan a da građani ne obogate muzejske zbirke i fondove:

- Građa koju nam je poklonio gospodin Sremac autentičan je i prvorazredni dokaz o životu i stradanju Srba u NDH. Zahvalni smo svima koji nam se jave sa željom da doniraju poklone - kaže Ristić.

Sremac kaže da su mnogi dokumenti iz doba NDH, koje je prethodno pronašao, prošle godine bili izloženi na izložbi u organizaciji Muzeja žrtava genocida, povodom 80 godina od stradanja Šiđana u Tomićevoj akciji. Među njima su bile i umrlice sedmoro-osmoro ljudi, koje su ustaše jedine izvele pred preki sud i podatke o njihovoj smrti dostavile SPC. Takođe, tu su i tzv. otpusnice iz pravoslavlja, koje su pojedini građani tražili da bi prešli u katoličanstvo i spasli se, kao i dokazi o postojanju tzv. "Hrvatske pravoslavne crkve", čije je jedno od sedišta bilo u Šidu.

Privatna arhiva

Radovan Sremac

- Šid je još 1939. godine potpao pod hrvatsku banovinu iako je većinski živalj bio srpski. Već tada je počeo progon Srba, otpuštanja s posla, uvođenje latinice kao obaveznog pisma. Niko se u Kraljevini nije bunio, osim naše Srpske pravoslavne crkve - konstatuje Sremac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!