AMERIKA CRTALA NOVU MAPU EVROPE: Publicista Milorad Vukašinović o zakulisnim „igrama“ tokom Drugog svetskog rata

J. S.

25. 01. 2023. u 20:52

PRVA ovogodišnja tribina novinara i publiciste Milorada Vukašinovića i dalje je na tragu namere, kao i sve tribine ovog predavača, da se "popularizuje jedna disciplina koja je dugo bila javno proskribovana".

АМЕРИКА ЦРТАЛА НОВУ МАПУ ЕВРОПЕ: Публициста Милорад Вукашиновић о закулисним „играма“ током Другог светског рата

M.Stojković

U ovoj prilici napravljen je osvrt na period od druge polovine XIX do šezdesetih godina XX veka. Vukašinović izdvaja pojedine društvene i političke činioce koji su obeležili ovo razdoblje, definišući tri ključna elementa na sledeći način: prvi – kroz ekspanziju kapitalističkog načina privređivanja, drugi – uvidom u promenu duhovno-religijske paradigme gde metafizičku zamenjuje resursna datost, i, najzad, treću – kao strogo politički momenat označen ujedinjenjem Nemačke 1871.godine i erom imperijalizma.

Na predavanju su izdvojeni uticajni mislioci, teoretičari i njihovi tekstovi. Među njima su se našli antropogeograf Fridrih Racel (Friedrich Ratzel) sa svojim uticajnim ogledom Politička geografija (1897), kao i švedski politikolog Rudolf Kjelen (Rudolf Kjellén) koji je prvi u javnom diskursu upotrebio termin geopolitika, verujući da je ona nova nauka o državi.

Takođe, istaknut je Halford Mekinder (Halford John Mackinder) i njegov značajan tekst Geografska osovina istorije (1904), a uz njega i Karl Haushofer (Karl Ernst Haushofer) i Nikolas Spajkman (Nicholas John Spykman). Ovako su zaokružene teme koje su predavača prevashodno interesovale, a tiču se društvenih i istorijskih okolnosti koje su uslovile pojavu moderne geopolitike, čime je najavljeno i februarsko predavanje o periodu nakon šezdesetih godina prošlog veka i fenomenu desuverenizacije svetskog poretka.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića "Panorama geopolitikeˮ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)