NA BELOM KONJU UŠETAO U OSLOBOĐENI VRŠAC: Majora Dušana Dodića pre 104 godine dočekali ovacijama (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

10. 11. 2022. u 15:39

NA današnji dan, pre 104 godine, čuveni konjički major Dušan Dodić je na belom konju trijumfalno projahao kroz oslobođeni Vršac i time ozvaničio kraj Prvog svetskog rata i austrougarske vladavine u tom južnobanatskom gradu.

НА БЕЛОМ КОЊУ УШЕТАО У ОСЛОБОЂЕНИ ВРШАЦ: Мајора Душана Додића пре 104 године дочекали овацијама (ФОТО)

Foto: Gradski muzej Vršac

Slavnu srpsku vojsku, koju je Dodić predvodio, Vrščani su tada dočekali sa velikim oduševljenjem i radošću, ne zaboravljajući sve strahote kroz koje su tokom rata prošli, imajući u vidu da je južni Banat bio pravi logor i teren za progon i upropašćavanje srpskog naroda.

Foto: Zavičajni muzej Jagodina

Major Dušan Dodić

Oslobađanje Vršca započeto je 5. novembra. Tada je formiran Narodni odbor sa ciljem da održi red u gradu i njegovoj okolini. Na čelu odbora bio je ugledni lekar i politički vođa Slavko Miletić, inače sin Svetozara Miletića.

Već 7. novembra odbor se u obližnjem selu Jasenovo sastao sa pristiglom srpskom vojskom. Majoru Dodiću preneli su molbu komande nemačke vojske da obezbede miran prolazak njihovih trupa, koje su se u tom trenutku preko Vršca povlačile iz Srbije ka Temišvaru.

Tom prilikom dogovoreno je da srpska vojska zvanično uđe u Vršac 10. novembra, na Svetog Arsenija Sremca.

Ceremonija predaje ključeva grada tog dana završila se uz veselje naroda, a kasnije i svečanim pojanjem vladike Gavrila u Sabornoj crkvi.

Za gradonačelnika Vršca imenovan je advokat Ivan Kosirović, dotadašnji veliki beležnik.

Foto: J.J.Baljak

 

Ovaj značajan dan u istoriji Vršca obeležava se svake godine polaganjem venaca na spomenik oslobodiocima iz Prvog svetskog rata, koji se nalazi na Gradskom groblju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024