U SUBOTU OBILNIJE PADAVINE: Sledeće sedmice do 33 stepena

Tanjug

10. 08. 2022. u 13:04

U SUBOTU se u zemlji očekuju obilnije padavine, posle vikend osveženja, a tokom sledeće sedmice bi maksimalne temperature trebalo da budu oko 32-33 stepena, kaže pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović, ističući da su zbog niskog vodostaja, niži plovidbeni nivoi na rekama.

У СУБОТУ ОБИЛНИЈЕ ПАДАВИНЕ: Следеће седмице до 33 степена

Foto P. Milošević

- Hidrološki je nepovoljno što je količina padavina bila mala, a najmanje padavina je bilo u Vojvodini, gde je kiša i najpotrebnija, zbog poljoprivrede - rekao je Mihajlović za Tanjug.

On je naveo da je u severnom i srednjem Banatu bilo najmanje padavina, svega 10-20 odsto prosečnih mesečnih vrednosti.

- U subotu bi trebalo da bude padavina, što bi donekle popravilo situaciju - rekao je Mihajlović.

On je istakao i da su zbog niskog vodostaja, niski i plovidbeni nivoi na rekama, a na nekoliko rečnih tokova se susrećemo i sa približavanjem biološkom minimumu.

- Treba pratiti situaciju. Ugrožene su Kolubara sa pritokama, Jadar, Stari Begej, Lugomir. Što se plovidbe tiče, nizak je nivo na Dunavu i Savi kod Šapca i Sremske Mitrovice - precizirao je Mihajlović.

Na pitanje koliko bi kiše trebalo da padne, da bi se stanje na rekama popravilo, pojašnjava nije dovoljno samo da padne kiša kod nas, posebno kada je reč o međunarodnim rekama, pa su padavine potrebne na čitavom slivu.

- U subotu se očekuje 20 do 30 milimetara kiše, što je značajnija količina padavina - rekao je Mihajlović.

On je naveo da je kiše bilo prethodnih dana, iako ne u svim krajevima zemlje. Tako je, po podacima Zavoda, u Sremskoj Mitrovici palo oko 30 milimetara kiše, u Loznici oko 20 milimetara, dok je padavina bilo na području zapadnog Srema, dela Mačve, u Somboru, na severu Bačke, u Pomoravlju...

- I narednih par dana će se zadržati ovakvo vreme, uglavnom promenljivo sa dužim sunčanim periodima, pre svega, na severu, u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, dok će u centralnim, južnim i jugoistočnim delovima biti uslova za lokalnu pojavu pljuskova - rekao je Mihajlović.

Obiljnija kiša sledi u subotu, kada bi u većini predela moglo da dođe do lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Nakon osveženja za vikend, sledeće sedmice biće toplo, sa temperaturama oko ili iznad proseka.

- Tokom sledeće sedmice bi maksimalna temperatura bila 32-33 stepena, što je malo iznad proseka, ali prijatno u odnosu na visoke temperature kakve smo imali - rekao je Mihajlović.

On je dodao da ove godine nije prevaziđen apsolutni temperaturni rekord, zabeležen 24. jula 2007, kad je u Smederevskoj Palanci izmereno 44,9 stepeni, dok je u još 20-ak gradova tada bila slična temperatura.

Za detaljniju prognozu za septembar, i dolazeću jesen još je rano, ali je Mihajlović rekao da ćemo imati topao i prosečno vlažan septembar, sa temperaturama iznad srednjih vrednosti, uz padavine u granicama ili ispod srednjih vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili