ČETIRI NEZABORAVNA DANA DRUŽENJA: Novosadski osmaci u uzvratnoj poseti vršnjacima na Kosovu i Metohiji (FOTO)

Lj. P.

02. 05. 2022. u 22:36

UDRUŽENjE građana „Novi Sad“ osmi put je uspešno realizovalo projekat „Svim srcem za osmeh deteta“, u okviru kojeg je šesnaest đaka novosadskih osnovnih škola "Dušan Radović", "Žarko Zrenjanin" i "Svetozar Marković Toza" boravilo četiri dana u Ranilugu na Kosovu i Metohiji, kod vršnjaka iz OŠ "Veljko Dugošević".

ЧЕТИРИ НЕЗАБОРАВНА ДАНА ДРУЖЕЊА: Новосадски осмаци у узвратној посети вршњацима на Косову и Метохији (ФОТО)

Foto: UG Novi Sad

Učenici su u pratnji nastavnika, roditelja i volontera udruženja od 28. aprila do prvog maja bili smešteni u selu u Kosovskom pomoravlju, gde su se upoznali sa uslovima života našeg naroda u tom delu Srbije. Takođe, posetili su i najznačajnije svetinje i istorijske spomenike na Kosovu i Metohiji. Prvog i trećeg dana održane su sportske igre, pa su se deca takmičila u odbojci, basketu, fudbalu, stonom tenisu i razvlačenju konopca.

Gostima je u četvrtak priređen i prigodan kulturno umetnički program u domu kulture, gde su takođe informisani o istorijatu pomoravlja. Pozdravila ih je i predsednica Privremenog organa Opštine Kosovska Kamenica, Tanja Aksić. Veče je završeno koncertom Kulturno umetničkog društva “Radomir Popović” pod nazivom “Kad se duša raduje”.

Petak su obeležile posete manastirima Gračanica i Banjska, kao i istorijskom spomeniku na Gazimestanu. Novosađani su dan kasnije uživali i opustili se na “Vali ranču”. Osnovci su bili u prilici da prođu kroz konjsku ergelu i da pomaze ove plemenite životinje, a najhrabriji su mogli i da jašu. Poslednjeg dana gostovanja Novosađani su u pratnji domaćina obišli manastir Draganac, da bi nakon toga krenuli putem Metohije i posetili Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju.

Na rastanku su gosti i domaćini razmenili poklone, a organizatori puta su Osnovnoj školi "Veljko Dugošević" darovali projektor. Dogovoreno je da se nastavi saradnja koja je započeta u januaru kada su osnovci iz Raniluga proveli nedelju dana u najvećem gradu Vojvodine.

Projekat “Svim srcem za osmeh detete” organizuje Udruženje građana "Novi Sad". Do sada je realizovan osam puta kroz posetu đaka sa Kosova i Metohije, njihovim boravkom u domovima novosadskih vršnjaka, kao i kroz uzvratnu posetu Vojvođana južnoj pokrajini poslednjih šest godina. U projektu su učestvovale kosovske opštine Štrpce, Lipljan, Gračanica, Donja Gušterica, Goraždevac i Ranilug.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024