NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

AFRIKA "PODIŽE" EVROPU I TRESE BALKAN: Zemljotresi u Hercegovini i Severnoj Makedoniji posledica su prirodnog podvlačenja kontinentalnih ploča

B. SUBAŠIĆ

27. 04. 2022. u 10:48

ZEMLjOTRESI koji su nedavno žestoko prodrmali Hercegovinu oko Stoca, a potom i Severnu Makedoniju, posledica su gužve u dubokom podzemlju mediteranskog tla, gde se afrička kontinentalna ploča podvlači ispod evropske. S obzirom na to da se u 80 odsto slučajeva posle prvih, najjačih seizmičkih udara tlo postepeno smiruje, stručnjaci ne očekuju katastrofalne potrese na ovom delu Balkana.

АФРИКА ПОДИЖЕ ЕВРОПУ И ТРЕСЕ БАЛКАН: Земљотреси у Херцеговини и Северној Македонији последица су природног подвлачења континенталних плоча

Novosti

- Nemamo načina da na ogromnom prostoru podvlačenja direktno pratimo procese na dubini oko 30 kilometara, ali na osnovu uočenih sekundarnih procesa u oblasti Mediterana, sadašnji zemljotresi su bili očekivani. Potresa u Srbiji može da bude jer smo mi na liniji gde su kontinentalne ploče nekada bile razdvojene, pa su "zarasle", ali je ostao bolan "ožiljak", na kome se najbrže manifestuju seizmički procesi. Panici nema mesta, jer nedavni zemljotresi nisu katastrofalni, a intenzitet im se postepeno smanjuje - kaže geolog prof. dr Dragan Milovanović, autor svetski poznate knjige "Zemlja tektonika ploča i magmatizam".

On naglašava da su seizmički udari zasada zaobišli Srbiju jer se podvlačenje afričke kontintalne ploče pod evropsku odigralo pod, za nas, povoljnim uglom.

- Hipocentar u kome nastaje zemljotres, zavisno od ugla podvlačenja, može se nalaziti i nekoliko stotina kilometara od epicentra gde se oslobađa ogromna mehanička energija iz dubokog podzemlja - objašnjava prof. dr Milovanović.

Dodaje i da su tektonske promene izuzetno složen proces, koji zavisi i od tvrdoće i vrste stena ploča na mestu kontakta, prisustva vode i drugih faktora koji utiču kako će se transformisati ogromna energija nastala trenjem i sudaranjem u dubini zemlje.

- Ako se pretvori u toplotu, ona topi stene i puni ispražnjene magmatske komore vulkana, a ukoliko se prenese kao mehanička enrgija, dobijamo zemljotrese. Na prostoru Mediterana, afrička ploča ne samo da se podvlači pod evropsku već se i sama cepa, a ceo proces se odvija pod uticajem širenja Atlantskog i Tihog okeana, što utiče na sužavanje Jadranskog mora. U dubini Mediterana dešavaju se burne promene i moguće je očekivati zemljotrese u budućnosti. Ono što mi možemo da preduzmemo je da što kvalitetnije gradimo - upozorava dr Milovanović.

ERUPCIJE NA APENINSKOM POLUOSTRVU

AKTUELNI zemljotresi na Balkanu verovatno su uzrokovani i velikim erupcijama Etne i Strombolija na Apeninskom poluostrvu prethodnih godina.

- Tada su ispražnjene njihove ogromne magmatske komore, što je dovelo do neravnoteže u tlu, koju priroda teži da neutrališe tektonskim promenama - kaže prof. dr Milovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo