PRIJAVA ZA UPRAVNIKE STIGLO 30 ODSTO MANJE: Od početka godine stiglo 100 zahteva za licencu menadžera zgrade u prestonici

A. VOJINOVIĆ

27. 08. 2022. u 10:45

PRIVREDNOJ komori Srbije (PKS) od početka ove godine podneto je 100 zahteva za izdavanje licence profesionalnog upravnika, što je za 30 odsto manje nego prošle godine!

ПРИЈАВА ЗА УПРАВНИКЕ СТИГЛО 30 ОДСТО МАЊЕ: Од почетка године стигло 100 захтева за лиценцу менаџера зграде у престоници

Foto Milena Anđela

Istovremeno, u istom periodu je iz Registra profesionalnih upravnika izbrisano 63, jer PKS nisu dostavili važeću polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti ili na sopstveni zahtev.

Poslednji podaci Komore pokazuju da interesovanje za obavljanje ovog posla u glavnom gradu opada, a osim manjeg broja građana koji bi želeli da se late upravničke "značke", sve je više onih koji odustaju od vođenja računa o višespratnicama i njenim stanarima iz različitih razloga. Mnogi ne izdrže pritisak i obaveze koje ovaj posao iziskuje, drugi shvate da to ipak nije njihova "šolja čaja", a pojedinima se jednostavno ne isplati.

- Da bi neko dobio licencu za obavljanje ovog posla mora da ima završeno najmanje četvorogodišnje srednje obrazovanje i položen ispit za profesionalnog upravnika - objašnjavaju u PKS. - U skladu za zakonom obuku za polaganje ispita organizuje Komora, odnosno, drugo pravno lice, po dobijanju saglasnosti nadležnog ministarstva.

A da obuka i sam posao upravnika nisu nimalo laki, za "Novosti" argumentuje predsednik

Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Ljubiša Banovački.

Foto Tanjug

 

- Ljudi nemaju svest šta ovaj posao zapravo podrazumeva, a mnogi misle da će samo "menjati sijalice" - ističe Banovački. - Da biste dobili licencu morate mnogo da učite, a i posle toga kada počnete da radite imate mnogo obaveza. Vaš posao nije da budete domar, već da menadžerišete. Morate da vodite računa o tehničkom održavanju, da otvorite račun o kome ćete brinuti, da budete spremni za hitne intervencije, za mirne odnose među stanarima, poštovanje kućnog reda...

Prema rečima našeg sagovornika, mnogi kada se uhvate ukoštac reše da odustanu jer shvate da je reč o komplikovanom poslu, kao i da nije baš ono što su mislili da taj posao podrazumeva.

- Za mesto profesionalnog upravnika zahteve najčešće upućuju stariji od 50 godina koji su ostali bez posla i ne mogu da nađu nešto drugo - kaže Banovački. - Mladi se, s druge strane, uopšte ne prijavljuju, oko tri odsto njih samo. Osim toga, kada naiđu na neki problem mnogi se uspaniče, jer ne znaju da se snađu oko vode, struje, lifta itd.

PLATA OKO 60.000 DINARA

NA to da okače "kopačke o klin" ume da utiče i mala zarada.

Prema rečima Ljubiše Banovačkog, zarada profesionalnog upravnika se kod nas kreće oko 60.000, ali ima i onih koji zarađuju manje ili više od toga:

- Sve zavisi i od broja stanova. Za razliku od nas, na Zapadu se posao profesionalnog upravnika mnogo više ceni, a i plate su više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)