PEČAT NA SPAJANJE: Skupština usvojila izmene zakona koje omogućavaju da se 2. juna glasa i u Beogradu i u 87 drugih gradova

M. St.

24. 04. 2024. u 07:00

BURNA prva sednica prolećnog zasednja Skupštine Srbije okončana je juče izglasavanjem izmena Zakona o lokalnim izborima, što je bio jedan od preduslova da se glasanje u 87 gradova i opština održi istog dana kada i u Beogradu - 2. juna.

ПЕЧАТ НА СПАЈАЊЕ: Скупштина усвојила измене закона које омогућавају да се 2. јуна гласа и у Београду и у 87 других градова

Foto A. Stanković/Tanjug

S obzirom na to da je ova tačka dnevnog reda rezultat kompromisa vladajuće većine i opozicije, novine u izbornim propisima podržalo je 165 poslanika, protiv je bilo 26, a dvoje uzdržano.

Kako bi se obezbedili uslovi da se izbori na lokalu raspišu u što kraćem roku, parlament je prihvatio da zakon stupi na snagu po objavljivanju u "Službenom glasniku", umesto da bude važeći uobičajeno, u roku od osam dana.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana. Potpis da izmene uđu u skupštinsku proceduru dalo je 184 poslanika vladajuće većine, kao i Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije - Novog lica Srbije, Ekološkog ustanka, samostalnih poslanika Pokreta slobodnih građana, kao i poslanika SDA Sandžaka i Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Odluka o izlasku na objedinjeno glasanje u prestonici i na lokalu, odsvirala je kraj koaliciji "Srbija protiv nasilja". Iako je stav o bojkotu Stranke slobode i pravde, Zajedno i Srbija centar preglasan na sastanku u petak, ova frakcija odlučila je da ostane pri tome da pred birače ne izlazi.

Istovremeno, SSP je ostavio lokalnim odborima da samostalno odluče, a novosadski i niški ogranak juče se izjasnio da su za izlazak na izbore. Beogradska filijala stranke Zajedno, kolektivno je istupila jer se protivila bojkotu. Njihovi dojučerašnji saborci - Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, Demoratska stranka, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak i Pokret slobodnih građana u trku za glasače izlaze pod parolom "Biram borbu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)