CILJ ZASTRAŠIVANJE SRBA: Eparhija raško-prizrenska o presudi Nikoli Nedeljkoviću

Tanjug

07. 09. 2022. u 09:36

EPARHIJA raško-prizrenska izrazila je najdublje razočaranje i indignaciju povodom presude Nikoli Nedeljkoviću, ukazujući da svake godine na Gazimestanu neko bude uhapšen i osuđen bez dokaza, što ima za cilj zastrašivanje Srba, navedeno je u saopštenju Eparhije.

ЦИЉ ЗАСТРАШИВАЊЕ СРБА: Епархија рашко-призренска о пресуди Николи Недељковићу

Printscreen/Kosovoonline

Nikola Nedeljkovć je mladić srpske nacionalnosti, koji je prvostepeno osuđen na osam meseci zbog navodnog izazivanja mržnje i netrpeljivosti prilikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu ove godine, bez ijednog materijalnog dokaza, iako je ceo događaj bio pokriven kamerama.

- Ovu presudu, pored svih ostalih stvari koje Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno proživljavaju, vidimo kao još jednu manifestaciju društva koje se, pred međunarodnom zajednicom, ovde formiralo poslednjih dvadesetak godina, a koje ne počiva na demokratskim osnovama - navedeno je u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska ukazuje na to da je i ona sama, kao i cela srpska zajednica, meta stalne kampanje govora mržnje, uz sve sve veći broj incidenata, i niko nikada za to nije odgovarao.

- Takođe, ukazujemo na opasan presedan koji stvara Kosovska policija - da svake godine po neko na Gazimestanu bude uhapšen, a zatim i osuđen na vrlo sumnjivim procesima, bez ijednog dokaza, što smatramo zastrašivanjem Srba koji bi da na ovaj veliki praznik dođu na Gazimestan - istaknuto je u saopštenju Eparhije.

Kako je navedeno, "za razliku od izjave gospodina Kurtija, prema kojoj je svaki Srbin koji se na Kosovu i Metohiji ne oseća bezbedno kriminalac, Eparhija raško–prizrenska ukazuje da sa ovakvim diskriminatorskim odnosom institucija, nema Srbina koji može da se oseća bezbedno".

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da reaguje i konačno objasni vlastima u Prištini da vlast koju imaju ne bi trebalo da koriste za diskriminaciju i ugnjetavanje nevećinskih zajednica, već da izvrše sve obaveze koje su godinama preuzimali, poštuju zakone i vladavinu prava - naglašeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, diskriminacija srpske zajednice i poruke iz Prištine ne doprinose bezbednosti i boljim međuetničkim odnosima na KiM.

- Molitveno se nadamo da će Nikola da izdrži nepravdu sa kojom je suočen. Nadamo se da će razum i pravo moći da dobije makar u žalbenom postupku. Diskriminacija srpske zajednice i poruke iz Prištine nimalo ne doprinose bezbednosti i boljim međuetničkim odnosima na Kosovu i Metohiji, i predstavljaju ozbiljan faktor nestabilnosti u celom regionu - poručuju iz Eparhije raško-prizrenske.

BONUS VIDEO - REPORTERI "NOVOSTI" U POSETI VISOKIM DEČANIMA: Manastir koji deli sudbinu svog naroda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)