ETNIČKO ČIŠĆENJE KAO POLITIČKO ORUŽJE Drecun o sramnoj izjavi Edite Tahiri: Priština namerno blokira povratak Srba u gradove

Tanjug

04. 01. 2022. u 13:24

EDITA Tahiri je u svojoj izjavi po prvi put priznala da Priština namerno neće da stvori uslove za povratak proteranih Srba u gradove, ocenio je danas predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju skupštine Srbije Milovan Drecun.

ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ КАО ПОЛИТИЧКО ОРУЖЈЕ Дрецун о срамној изјави Едите Тахири: Приштина намерно блокира повратак Срба у градове

Foto: Tanjug

On je za TV Pink ocenio da je strateški cilj Prištine da protera Srbe, stvori čisto Kosovo i ujedini ga sa Albanijom.

Drecun je konstatovao da od dolaska međunarodnih snaga Srba gotovo da nema u gradovima, osim na Severu Kosova, i zapitao se gde su nestali ti ljudi, kao i zašto SAD i Evropa zatvaraju oči pred takvim etničkim čišćenjem.

On je podsetio da je u Prištini živelo 40-50.000 Srba i zapitao se gde su nestali ti ljudi.

Kako je naveo, do sada se za više godina na Kosovo i Metohiju vratilo jedva 15.800 Srba, a u 2020. godini bilo je ukupno 240 Srba povratnika.

- Cilj Prištine je da upotrebljavaju etničko čišćenje kao političko oružje kako bi došli do priznanja od strane Beograda, a to se neće desiti - ocenio je on.

Tokom prošle godine bilo je devet rundi dijaloga preko posrednika, a Priština je odbijala razgovore na sve teme, pa nikakvog napretka nije bilo, kaže Drecun.

- Ne vidimo da Evropska unija kao medijator primenjuje bilo koji deo moći da natera Prištinu da poštuje dogovoreno i da realizuje sporazum. Neka bar kažu da nemaju moć pa da tražimo druge posredine - dodao je Drecun.

Foto: Arhiva

Kao rezultat prošlogodišnjih dijaloga Drecun je naveo da je došlo do razmene tela pokojnika i to sedam Albanaca iz Centralne Srbije i troje Srba iz mrtvačnice u Prištini.

- Ne zavisi napredak od Beograda, nego od Prištine, jer je ona nespremna da se posveti sporazumu, nego samo traže da mi tu lažnu državu priznamo. Tako čine dijalog besperspektivnim i problematičnim - ukazao je Drecun.

Drecun smatra da se sa dolaskom novog ambasadora SAD Kristofera Hila mogu očekivati pritisci na Srbiju da se postigne rešenje po "modelu dve Nemačke".

- Nećemo se složiti s tim ni pod kojim uslovima, jer bi to njima bio otvoren put za ujedinjenje sa Albanijom - rekao je on.

Drecun je kao kritične momente naveo održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije na Kosovu i Metohiji u januaru, kao i april kada su izbori, odnosno završetak rada radne grupe oko pitanja tablica.

On je ocenio da je proglašavanje Rusa iz misije UNMIK-a za personu non grata novi pokušaj Prištine da pokaže navodno maligni ruski uticaj koji destabilizuju Kosovo, a sebe kao bedem odbrane od toga.

Komentarišući imenovanje Stjuarta Piča za izaslanika Velike Britanije, Drecun je ocenio da će se baviti "hibridnim aktivnostima" kako bi ojačala pozicija te države i SAD po pitanju Kosova.

Uz ocenu da Velika Britanija jednostrano deluje, Drecun navodi da će probati da se nametne kao nezaobilazni činilac u razgovorima.

 

BONUS VIDEO: 

Prelep prizor u Kosovskoj Mitrovici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024