DOMOVI: Nije poziv za spaljivanje na lomači, već alarm za nadležne

Jelena Skenderija

20. 01. 2023. u 07:00

JEDNA od najtežih odluka u životu svakog deteta je kada ga život primora da roditelja smesti u dom za stare.

ДОМОВИ: Није позив за спаљивање на ломачи, већ аларм за надлежне

Novosti

I dok se još preispituju, dožive da im taj lom, nažalost, ne bude jedina muka.

Roditelji i deca, sudeći prema nedavnoj tragediji u Gerontološkom centru "Bežanijska kosa", moraju dodatno da brinu o bezbednosti, često i o golom životu. Na to nas upozorava upravo ubistvo jednog dugogodišnjeg stanara od strane drugog koji se uselio samo dva dana ranije. U socijalnim ustanovama, koje bi trebalo da olakšavaju život seniorima i njihovim potomcima, očigledno, nešto ne funkcioniše.

U njih se smeštaju osobe sa verovatno falsifikovanom medicinskom dokumentacijom, iz koje se ne može ni naslutiti da nisu podobni za boravak u kolektivu. Apsurd je da su ih upravo u tome pogurala opet - deca. Potpuno su, nažalost, zakazali i oni od kojih se to nimalo nije očekivalo - zaduženi za njihovu dodatnu procenu. Životi su ugašeni, a nemir se uselio u hiljade domova onih koji su svoje najmilije smestili u gerontološke centre. Pogotovu kod onih koje još peče savest što su ovakvu odluku uopšte doneli.

O slučajevima nasilja informišemo se tek povremeno, kada se neko okuraži da u javnost iznese pakao kroz koji mu roditelji prolaze. Kada skupi hrabrost da otvori dušu i ukaže na nedopustive propuste.

Zato ovi slučajevi ne smeju da budu poziv u lov na veštice, niti bilo čije spaljivanje na lomači. Moraju da budu alarm da Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, gerontološki centri i lekari proglase mobilizaciju i pretresu sve stanare. Da se potrude da "ubacivanje u dom" preko veze iskorene, ili da bar u takvim slučajevima dodatno prekontrolišu potrebnu dokumentaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu