Kralj

Goran Čvorović

13. 09. 2022. u 09:15

PRVO zvanično putovanje kralja Čarlsa Trećeg bilo je juče, u Škotsku, da bude uz majčin odar i održi Ujedinjeno Kraljevstvo ujedinjenim.

Краљ

Novosti

Škotska premijerka Nikola Stardžen ne odustaje od ponovljenog referenduma. Još odzvanjaju kraljičine reči Škotima da "dobro razmisle" kad su prvi put glasali. Kažu da je to imalo uticaj na rezultat. Politički prerogativi kraljice Elizabete bili su limitirani. Svodili su se na razgovor s premijerom svakog utorka, uz čaj. Ali, tiha snaga podizala je planine. Dovoljna je podignuta obrva nedodirljivog visočanstva da se donosioci zamisle nad sudbonosnim odlukama.

Od toga koliko podanici budu voleli Čarlsa zavisi i da li će ovakav vid vladanja opstati u jedinoj evropskoj zemlji u kojoj suverenima još fizički spuštaju krunu na glavu. Svoj uticaj kraljica je pre svega širila preko Komonvelta. Posle Barbadosa, o napuštanju sada razmišlja još nekoliko zemalja koje su se ustručavale zbog poštovanja prema Elizabeti Drugoj. Njen uticaj iz senke na ceo svet bio je ogroman, na osnovu težine krune, mnogo veći od anegdote kad je prestolonaslednika Saudijske Arabije princa Abdulaha u Balmoralu tako žustro vozila "lend roverom", da je uznemireni gost iz zemlje u kojoj žene nisu imale pravo na vozačku dozvolu, morao da je zamoli da čvršće drži volan.

Putanja sveta sada dosta zavisi od toga kakav će vozač biti Čarls u trenutku kada njegovo kraljevstvo, koje vijuga između istorije i budućnosti, i za sobom vuče dobar deo planete, prolazi kroz krizu izazvanu kraljičinom smrću, "bregzitom", kovidom i ratom u Ukrajini. "Ne mogu do da osetim težinu istorije", poručio je juče u Vestminsterskoj palati. Nema mnogo izbora. Moraće istoriju i dalje čvrsto da drži na rukama iznad glave, da se ne bi sručila na Ostrvo i svet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!