TAJNA DOMAĆEG KVASCA: Smederevske domaćice jedan recept prenose s kolena na kolen
KADA u hleb utisnete ljubav i veru, istoriju i tradiciju, predanje i zaveštanje, kada se pomolite nad njime - to ne može biti ništa drugo do umetnost. Zato je dragocenost slavskog kolača, najveće zvezde među obrednim hlebovima, za srpsko nasleđe od neprocenjive vrednosti.
 
                                                                                    Foto: N. Živanović
Na to svake godine podsećaju smederevske domaćice velikom izložbom na stotine slavskih kolača umešenih s ljubavlju.
- To nosim u duši, to volim, to je nasleđe od moje majke i bake, i njihovih majki i baka, i zato se trudim da predam na čuvanje tu tradiciju, jer ako nju izgubimo, to je kao da smo izgubili sebe - besedi Mirjana Radovanović (72) iz sela Osipaonica u čijim je rukama pet pehara za najbolji tradicionalni slavski kolač.
"Zdravlje"
- ZA Vaskr pravim hleb koji ovde zovemo "zdravlje". Tako je odvajkada. To je običan, okrugao hleb, preko koga se napravi krst, i uvek ide uz vaskršnju trpezu - priča Mirjana Radovanović.
Ovde je receptura za slavski kolač jedno od najvažnijih ženskih zaveštanja sa kolena na koleno, kaže Mirjana. Njen kolač je specifičan jer ga i danas sprema sa domaćim kvascem, na isti način kao što je to radila i njena baka jer u prodavnici kvasca nije bilo kao sada. Dok nam prepričava prastaru i ne tako jednostavnu recepturu za spravljanje domaćeg kvasca, koji može i godinama da traje, kaže da je upravo on zaslužan za najbolji hleb koji je ikada jela.
 
Foto: Nenad Živanović
- Moja baka je pravila punu furunu i nikada se nije ubuđao. Zdrav je i dugotrajan, i zato ja pobeđujem na ovim takmičenjima, kaže ova domaćica koja je godinama bila na čelu udruženja iz ovog sela "Čuvari srpske tradicije", a sada ga vode, kako kaže, mlade snage.
Ljiljana Ristić Grković (49), ovogodišnja dobitnica druge nagrade na za najbolje ukrašeni slavski kolač, već sada brine da svoje naslednice nauči onome što moraju da znaju.
 
Foto: Nenad Živanović
I ono što svaka domaćica mora da zna jeste da slavski kolač mora biti od čistog belog brašna s kvascem uz osveštanu vodu. To je za domaćicu sveti posao, a o tome govori i običaj iz davnih dana na koji upozorava naša sagovornica.
- Nekada, prema priči moje bake, snajka koja se sprema da umesi slavski kolač, prethodne noći nije smela da spava sa svojim mužem, kaže Mirjana Radovanović.
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    ODBRUSILA CARINIKU: Gocu na granici nazvali Rašinom mamom
PEVAČICA bez dlake na jeziku govori o odnosu sa suprugom Rašom Novakovićem, uvek se sa šalom osvrćući na razliku u godinama koja je mnogima bila glavna tema na početku njihovog zabavljanja.
31. 10. 2025. u 18:35
 
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)