I GRAD NA MORAVI LEPŠI S KULTUROM: Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković posetila Čačak

V. ILIĆ

11. 10. 2023. u 16:29

POVODOM obeležavanja 150 godina od rođenja "najsjajnije zvezde srpske kulture", danas je u Galeriji njenog zavičajnog grada Čačka otvorena izložba "Nadežda Petrović. Modernost i nacija", autora prof. dr Igora Borozana i prof. dr Lidije Merenik.

И ГРАД НА МОРАВИ ЛЕПШИ С КУЛТУРОМ: Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић посетила Чачак

v. ilić

Na dan rođenja velike srpske umetnice i humaniste, koju je Unesko izabrao za ličnost 2023, svečano je - izvođenjem monodrame "Nenapisana pisma" - ispred pomenute galerije otvoren i novoizgrađeni amfiteatar na otvorenom...

- Posebno mi je drago što se otvaranje izložbe dešava u periodu u kojem Čačak nosi titulu prestonice kulture Srbije, što današnjem događaju daje dodatnu vrednost. Ovo prestižno zvanje i bogati programi koji je prate još jednom su pokazali da je grad na Moravi među najvitalnijim kulturnim središtima u zemlji i regionu - naglasila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, kojoj je pripala čast da otvori izložbu.

A, kako je procenila, Čačak je to postigao dobrim delom i zbog toga što je iznedrio velikane srpske kulture, koji su svojim autentičnim umetničkim izrazom menjali njene ustaljene tokove, baš kao što je to činila i Nadežda Petrović.

- Njena sveukupna ličnost omogućila joj je da jedinstven slikarski dar upotpuni posvećenim humanitarnim radom i istinskim patriotizmom, čime je u našem narodu zaslužila najveći stepen poštovanja. Životni i umetnički kredo Nadežde Petrović pravi su primer iskrenog rodoljublja, ispravnog shvatanja načela opšteg dobra i žrtvovanja pojedinca za svoj narod i zemlju - poručila je Maja Gojković.

Inkluzija

IZLOŽBU prati i poseban program inkluzije za slepe i slabovide osobe - realizovan u saradnji sa Tiflološkim muzejom iz Zagreba i Specijalnom bibliotekom za ovu populaciju iz Republike Srpske. Pred zainteresovanima su taktilne reprodukcije nekoliko slika Nadežde Petrović, legende na Brajevom pismu, ali i one povezane sa zvučnim zapisom koje predstavljaju biografiju slikarke i Nadeždin spomenik, rad Ivana Meštrovića, koji se nalazi u Čačku.

Ministarka je podsetila i da je tokom ove godine, u saradnji sa Galerijom Matice srpske, relizovana izložba "Kolekcija kao ogledalo", koja je okupila najveći broj posetilaca u istoriji galerije "Nadežda Petrović".

Takođe, nedavno je u Arhivu grada otvorena izložba "Sloboda", povodom 75 godina rada najpoznatije čačanske kompanije, održano je jubilarno, 60. Disovo proleće, sa brojnim književnim gostima iz čitave Evrope, a nisu izostali ni koncerti klasične i popularne muzike, na zadovoljstvo više desetina hiljada posetilaca.

Maja Gojković posebno je naglasila da se projekat "Prestonica kulture" - titula koju je prvi poneo upravo Čačak - odlično pokazala kao model decentralizacije kulture.

Inače, postavku koja je otvorena u slavu rođenja slavne slikarke, čini reprezentativan izbor iz opusa Nadežde Petrović - podeljen u okviru hronoloških i tematskih celina, kroz koje se može pratiti razvoj njenog slikarstva, kao i sve faze kroz koje je prošla u formiranju svog likovnog izraza. Izložena dela pružaju mogućnost sagledavanja Nadeždinih slikarskih ostvarenja s kojima je u istoriji ovdašnje umetnosti zauzela mesto jednog od ključnih protagonista srpske moderne, ali i društvenog angažovanja, kojem je predano bila posvećena kao jedan od osnivača Kola srpskih sestara i kao dobrovoljna bolničarka za vreme balkanskih ratova.

Raritet

PRE svačanog otvanja izložbe, potpredsednica Vlade posetila je i mesto kraj Morave, gde je odnedavno postavljena skulptura Olge Jevrić - prva na otvorenom čuvene srpske vajarke.

Od juče, pred Čačanima i njihovim gostima su eksponati iz više muzeja i galerija širom zemlje - Narodnog muzeja Srbije, Umetničke galerije u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Na kraju, gradonačelnik Milun Todorović zahvalio je potpredsednici Vlade na pomoći u realizovanju svih programa u okviru dana Prestonice kulture, kao i na dosad izdvojenih 398 miliona dinara - za razne infratsrukturne projekte i održavanje mnogobrojnih programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!