BOLJA BRIGA I NEGA: Bačka Palanka dobija Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

Lj.P.

16. 08. 2023. u 15:17

BAČKA Palanka će dobiti Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, a u tu svrhu rekonstruisaće se i dograditi objekat MZ "Bratstvo", Raspisan je tender za radove vredne 71,6 miliona dinara, koji zajedno finansiraju opština Bačka Palanka sa 20 miliona dinara, a iz pokrajinskog budžeta će se izdvojiti 51,6 miliona dinara. Ove godine biće investirano 59.250.000 dinara, a preostalih 12.350.000 sledeće godine.

БОЉА БРИГА И НЕГА: Бачка Паланка добија Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју

FOTO: Arhiva Novosti

- Objekat se u potpunosti renovira i dograđuje. Uklanja se stara lamperija, laminat, krov. Sanira se vlaga, postavlja izolacija u celom objektu – kaže Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka. - Gradi se nova krovna konstrukcija i postavlja krov, ugradiće se nove elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije. U skladu sa standardima biće izgrađeni trpezarija, boravak i drugi sadržaji za boravak korisnika.

U celom objektu, kako dodaje, će biti postavljena antiklizna granitna keramika, rekonstruišu se toaleti i prolagođavaju potrebama korisnika, a uređuje se ajnfort. Ugrađuju rampe za osobe sa smetnjama u razvoju, novi aluminijumski prozori i vrata.

- Rok za podnošenje ponuda je 4. septembar - predočava Šušnica. - Izuzetno smo zahvalni Pokrajinskoj vladi što je podržala realizaciju ovog, za našu lokalnu zajednicu, vrlo važnog projekta.

Projekat Dnevnog boravka radi se u saradnji sa roditeljima i Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

- Da bismo deci sa smetnjama u razvoju obezbedili najbolju brigu i negu objekat će biti prilagođen standardima koji najbolje odgovaraju potrebama korisnika. Mi smo još u decembru, prilikom pravljenja budžeta za ovu godinu, predvideli 10,5 miliona dinara za pružanje podrške svoj deci sa smetnjama u razvoju s teritorije naše opštine. Naš zadatak kao lokalne samouprave je da obezbedimo sve uslove koji će svakom detetu pružiti priliku da ostvari svoj puni potencijal - kaže Branislav Šušnica predsednik opštine.

U opštini Bačka Palanka očekuju da će radovi početi u zakonom predviđenim rokovima, kako bi deca i mladi do 26 godina sa teritorije ove opštine dobili prostor za boravak, igru, druženje i učenje.

Deci sa smetnjama u razvoju koja imaju prebivalište na teritoriji opštine, opština Bačka Palanka finansira uslugu ličnog pratioca do završetka srednje škole. Iz opštinskog budžeta se finansira i usluga lične pomoći kojom se deci sa posebnim potrebama pruža neposredna dodatna obrazovna podrška u vrtiću ili školi, a finansiraju se njihovi i putni troškovi pratilaca deci koja idu na dodatnu podršku defektologa i logopeda u OŠ „Heroj Pinki“ u Bačkoj Palanci. A u dogovoru sa roditeljima opština je za decu sa posebnim potrebama obezbedila prevoz do Srednje škole „Milan Petrović“ u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima