ŽRTVE SE (NE)OPIRU UGNJETAVANJU: Izveštaj Centra za socijalni rad u Bačkoj Palanci

Z. Rajić

30. 05. 2023. u 17:00

PORODIČNO i partnersko nasilje u opštini Bačka Palanka je u porastu, predočeno je ovih dana u izveštaju ovdašnjeg Centra za socijalni rad (CSR).

ЖРТВЕ СЕ (НЕ)ОПИРУ УГЊЕТАВАЊУ: Извештај Центра за социјални рад у Бачкој Паланци

foto BP Onlajn

Lane su evidentirana 254 slučaja nasilja, čak 76 više nego godinu ranije. Pretpostavlja se da je broj zabeleženih obraćanja povećan jer su žrtve postale hrabrije da prijave nasilnike, iako se i dalje tvrdi da je mnogo više onih koji trpe nasilje, nego onih što traže pomoć institucija.

Žrtve su i po najnovijem popisu bile pretežno žene – 201, nad kojima su nasilje činili mahom njihovi bračni, a nešto manje vanbračni ili bivši partneri. Prema starosnim grupama, 109 žrtava su bile odrasle osobe, 86 mlade, 17 starijih i 42 dece.

- Dominantno je fizičko nasilje (127 slučajeva), zatim psihičko (101), ekonomsko (12), seksualno (9), zanemarivanje deteta ili nemarno postupanje prema njemu (4), a zabeležen je i jedan slučaj eksploatacije deteta. Među počiniocima su i roditelji ili partner jednog od roditelja – iznela je direktorka CSR Branka Dujović.

Policija je prošle godine u Bačkoj Palanci 167 puta izrekla hitnu meru udaljavanja nasilnika iz stana na 48 sati, koju je u svim tim slučajevima Osnovni sud produžio na 30 dana.

BOLjE POSAO NEGO SIGURNA KUĆA

   Ni prošle godine, kao ni pre toga, nijedna žrtva nasilja iz Bačke Palanke nije smeštena u Sigurnu kuću. Same žene nerado prihvataju takvo rešenje, jer ne znaju kud bi po izlasku iz tog skloništa. U CSR nastoje da tim ženama, u saradnji sa NSZ, nađu posao kako bi se osamostalile i tako mogle da napuste nasilne partnere.   

-  Najbolje je da se nasilje prijavi policiji, koja odmah prikuplja dokaze i pravi prvu procenu šta dalje činiti, te obaveštava CSR. Grupa za koordinaciju i saradnju, koju CSR čini zajedno sa policijom i OJT, sačinila je 36 individualnih planova zaštite žrtava nasilja – za 21 odraslu osobu, jednu mladu, pet starih i devetoro dece – istakla je direktorka.

Slavica K. (39) iz jednog od 14 naselja bačkopalanačke opštine izložena je, kako kaže, višestrukom nasilju, ali ni ne pomišlja da prijavi supruga, s kojim ima troje dece.

- Dobijam i batine, muž me ponižava i kod kuće i u društvu, idem u nadnicu, a on troši pare u kladionici i na alkohol. Znam mnoge žene u sličnoj situaciji, koje kao i ja znaju da nas nikakva prijava i zabrana prilaska ne bi spasla od osvete. Svaka čast onima koje se oslone na institucije i uspeju da se izbave – rekla je ova žena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!