KNEDLA U GRLU I SUZE U OČIMA: Subotičani odali počast nastradalima na Vračaru

J. L.

05. 05. 2023. u 22:44

DA je mogla, Gradska kuća u Subotici sigurno bi zaplakala od prizora ispod njenih stoletnih prozora. Pognutih glava, sa knedlom u grlu i suzama u očima više od stotinu Subotičana svih generacija okupilo se na trgu i odalo počast stradalim đacima i čuvaru OŠ „Vladislav Ribnikar“ .

КНЕДЛА У ГРЛУ И СУЗЕ У ОЧИМА: Суботичани одали почаст настрадалима на Врачару

foto: J.L.

Potresni zbog masakra u kome je stradalo osmoro dece i čuvar u elitnoj beogradskoj školi, naši sugrađani su palili sveće, ostavljali cveće, plišane igračke i poruke od kojih se srce slama.

- Svi smo pod jakim utiskom, ovo je šok za svakog pojedinca ali i sistem. Sada je možda najvažnije ćutati, razmišljati i naći načina da se izrazi to osećanje. Kada govorimo o prosveti i đacima najvažnije je da vodimo dijalog, da ono što imamo mudrosti u sebi sakupimo i upotrebimo kako bismo našli model da se ova situacija prevaziđe i nađe rešenje da se ovakvi događaji nikad nigde ne ponove – poručuje Iso Planić, direktor Politehničke škole. – Tokom ova dva dana svi imam veliko saosećanje prema onome što se desilo. Đaci i prosvetni radnici se lako identifikuju sa onim šti se desilo. Oseća se zabrinutost ali i volja da se problem rešava.

Puni pitanja, straha i nelagode u stomaku, đaci i roditelji su se obraćali za pomoć stručnim službama.

- Deca iz nižih razreda pitala su roditelje da li će ovo biti i kod nas, a roditelji su bili nespremni šta da odgovore pa su se konsultovali sa učiteljicama kako najbolje da im objasne – objašnjava Dragana Ćupurdija, pedagog OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.  - Škola je postupala po upustvima Ministarstva prosvete o postupanju u kriznim situacijama. Razgovarali smo sa decom koja su imala pitanja ili ih je trebalo utešiti. Najgora stvar je reći ti si još mali, nije to za tebe ili na bilo koji način izbegavati odgovor i objašnjenje. Akcenat se uvek stavlja na roditelje, koji u ovim danima treba da budu što više sa decom, odgovore na njihova pitanja, zagrle ih, da im pokažu da su bezbedna. Naravno ne treba stvarati ni lažni osećaj da im se nikad ništa neće desiti ali ipak da im pruže osećaj sigurnosti.

Skupu su prisputvovali i Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava, Milanka Kostić, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje, direktori i nastavnici subotičkih osnovnih i srednjih škola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana