DOSAD NEVIĐENO: Evo kuda će sve ići baklja za Olimpijske igre Pariz 2024

​Olimpijski plamen oživljen je u drevnoj Olimpiji i krenuo je na put, kroz Grčku, ka Marselju odakle će se pronositi Francuskom, do Pariza, gde će 26. jula biti otvorena 33. Olimpijada modernog doba do koje je, od danas (utorak), ostao još 101 dan.

ДОСАД НЕВИЂЕНО: Ево куда ће све ићи бакља за Олимпијске игре Париз 2024

FOTO: Tanjug/AP

Oblačno vreme onemogućilo je paljenje sunčevom svetlošću preko staklenih pločica, pa je primenjen plan "B", tako što je dan ranije s generalne probe u lampi sačuvana vatra koja je zatim preneta na baklju.

Prva je plamen pred ostacima hrama boginje Here preuzela grčka glumica Mari Mina koja ga je zatim predala grčkom olimpijskom šampionu u veslanju iz Tokija 2021. godine Stefanosu Duskosu. On je baklju, zatim, pred spomenikom podignutom u čast osnivaču modernog olimpizma Pjeru de Kubertenu, posle dvesta metara, predao prvom francuskom nosiocu, plivačici Lor Manodu koja je svoje prvo olimpijsko zlato osvojila baš u Grčkoj, u Atini 2004. godine plivajući 400 metara slobodno.

Ceremoniji su prisustvovali predsednik MOK Tomas Bah, predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, francuska ministarka sporta Ameli Udea Kastera, gradonačelnica Pariza An Idalgo, predsednik Organizacionog komiteta Toni Estange…

Plamen će, zatim, širom Grčke, trasom dugom pet hiljada kilometara, preko sedam ostrva, proneti oko 600 nosilaca, uz obilazak atinskog Akropolja. Baklja će 26. aprila stići u Luku u Pireju odakle će jedrenjakom "Belem" otploviti ka Marselju gde će je 8. maja sačekati 150.000 ljudi, dok će se za bezbednost u tom trenutku u najvećoj francuskoj mediteranskoj luci brinuti pet hiljada čuvara reda.

Olimpijski plamen će u Francuskoj nositi deset hiljada ljudi, poznati sportisti ali i drugi zaslužni građani. Baklju je izradio francuski dizajner Matje Leaner, visoka je 70 centimetara i teška je 1,5 kilograma. Vatra će obići 450 mesta u Francuskoj i pet prekomorskih teritorija, velike gradove, ali i pećinu Lasko, raketodrom Kuru u Gvajani, dvorac u Versaju, vijadukt Mijo, a uspinjaće se čak i stepenicama Festivala u Kanu, da bi se istakao kulturni, istorijski i građevinski ponos Francuske.

Nosioce plamena i baklju čuvaće stotinak specijalaca francuskih elitnih jedinica.

DVAPUT U PARIZU

Plamen će, povodom ovogodišnjih Igara, prvi put stići Pariz 14. i 15. jula gde će obići Panteon, Luvr, Jelisejska polja, Nacionalnu skupštinu i druge znamenitosti, pre nego što ponovo dođe u prestonicu, za svečano otvaranje 26. jula.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave