STRANAC U REPREZENTACIJI SRBIJE? Dejan Bodiroga nema dilemu, pomenuo Teodosića i Pešića

Novosti online

14. 10. 2022. u 13:53

Proslavljeni srpski košarkaš i predsednik Evrolige Dejan Bodiroga je gostovao u emisiji "360 stepeni" na televiziji N1 i tom prilikom dao svoj stav na jedno od najkontroverznijih pitanja u srpskoj košarci.

СТРАНАЦ У РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ СРБИЈЕ? Дејан Бодирога нема дилему, поменуо Теодосића и Пешића

Foto: A.Stevanović

Neposredno pred Evrobasket se povela polemika da li "orlovi" treba da otvore vrata strancima, a sam selektor Svetislav Pešić je nekoliko puta rekao kako ne bi imao ništa protiv toga. Međutim, naša javnost to nije najbolje prihvatila.

- Ja se slažem sa tim. Mislim da mi imamo svoj identitet i naš prepoznatljiv sistem rada i stil. Ne vidim razloga zašto bi Srbija trebalo da ima strance. Mislim da postoji problem. Izgubili smo centre i bazu koji su jako bitni za razvoj košarke u Srbiji i same reprezentacije. Tu ste pre imali trenere i radnike koji su bili posvećeni razvoju igrača. Danas je to nemoguće jer čim se pojavi talentovani igrač, teško je da ga zadržite. Kada daju roditeljima i njemu dobre uslove, teško ga je zadržati. Potrebno je napraviti bazu i mrežu jer bez toga neće biti proizvodnje igrača kakva je nekad bila. Bitni su košarkaški entuzijasti i treneri i njih smo izgubili.

Govoreći o slučaju Miloša Teodosića, on je rekao da nije upućen u detalje, ali da se "takve stvari rešavaju u košarkaškoj porodici".

- Zasmetalo mi je što su stvari otišle van toga. I u prošlosti je bilo nekih stvari na određenim prvenstvima, ali su to stvari koje treba rešavati u kući, na pravi način. Pešić je dokazao da je trener koji je dao puno reprezentaciji, ne mislim samo na Indijanapolis i Istanbul. Učestvovao je u pravljenju generacija koje su učestvovale u uspesima dugi niz godina. Teodosić se, sa druge strane, uvek odazivao pozivu reprezentacije, bio je nosilac i kapiten i za to zaslužuje pohvale. Što se tiče samog odnosa, ne bih mogao nešto više od toga da kažem. Desilo se. Izašlo je malo iz okvira više nego što jeste.

Bodiroga je istakao da sukob Evrolige i FIBA utiče na kvalitet košarke.

- Moja pozicija je da štitim interese klubova, odnosno Evrolige. Mislim da svakako treba doći do razgovora oko usklađivanja kalendara. U Evropi postoje četiri lige. To je mnogo za Evropu. I za običnog gledaoca deluje dosta konfuzno. Prozori ovi novembarski i februarski, zbog nemogućnosti da igraju igrači iz NBA i Evrolige dovodi u pitanje i kvalitet utakmica i svega. To traje dugo, više od 20 godina od kada su klubovi osnovali Evroligu. Pre pet godina je izglasano o uvođenju tih "prozora" i od kada se oni primenjuju, to do sada nije dalo rezultate u smislu rezultata da igraju najbolji. A cilj je da igraju najbolji. I to je trebalo da bude paralela sa fudbalom, ali u fudbalu igraju najbolji, a u košarci se ne dešava da igraju. Ovaj trenutni kalendar takmičenja u Evropi ne omogućava razvoj košarke na pravi način. Odnosno, negde koči - istakao je Bodiroga za N1.

BONUS VIDEO: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)