SKANDAL! Prekinuta utakmica u kvalifikacijama za EURO 2024 zbog transparenta "Kosovo je Srbija"

Novosti online

12. 09. 2023. u 21:39 >> 23:35

UTAKMICA kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Rumunija i tzv. Kosova je prekinuta "iz političkih razloga", kako je to procenio delegat meča. Sat vremena kasnije je nastavljena, ali se oko prekida podigla velika bura u lokalnoj i evropskoj javnosti.

СКАНДАЛ! Прекинута утакмица у квалификацијама за ЕУРО 2024 због транспарента Косово је Србија

Foto: Profimedia

Pomenuti meč je bio prekinut u 18. minutu jer se na tribinama stadiona u Bukureštu našao transparent na kome je pisalo "Besarabija ja Rumunija - Kosovo je Srbija".

Posle "lošeg dočeka", kako su rumunski mediji opisali gostovanje u Prištini, rumunski navijači su rešili da "uzvrate udarac".

Oni su izviždali himnu gostiju, i za vreme njenog trajanja skandirali "Srbija, Srbija"...

... a potom i "Kosovo je Srbija".

Međutim, kada se u 15. minutu utakmice pojavio pomenuti transparent, igrači tzv. Kosova su odlučili da se povuku sa terena i otrčali su u svlačionicu.

Delegat je rekao da se meč neće nastaviti dok se parola ne skloni, a iako su rumunski reprezentativci išli da mole svoje navijače da transparent sklone, oni su to odbili.

Rumunski mediji tvrde da je transparent donela rumunska patriotska organizacija "Ujedinjeni pod trobojkom", koja ne spada u klasične navijačke grupe.

Utakmica u glavnom gradu Rumunije je nastavljena posle sat vremena prekida. Domaćin je pobedio sa 2:0 i to posle burnih sportskih dešavanja, koja su "nasledila" slična na tribinama. Najpre su gosti ostali s igračem manje jer je Murići isključen u 42. minutu, potom su Rumuni u 59. prokockali penal...

... ali tadašnji tragičar, Stančiu, u 83. je postigao pogodak kojim je najavljen trijumf.

On je potvrđen kada je u sudijskoj nadoknadi vremena Mihaila postavio konačan rezultat.

Posle 6. kola, na tabeli grupe I vodi Švajcarska sa 14 bodova, Rumuni su drugi sa 12, dok su prvi "ispod crte" koja razdvaja timove koji se plasiraju na EURO 2024 i one koji tamo neće igrati - Izraelci, sa 11. Slede Belorusija i selekcije tzv. "Kosova" sa po četiri, te Andora sa dva.

Koja kazna čeka Rumune?

Lokalni mediji javljaju da tamošnji Savez može da plati kaznu i do 100.000 evra, ali i da reprezentacija igra dva domaća meča iza zatvorenih vrata. Našim komšijama su i ostale dve "domaće" utakmice u ovim kvalifikacijama, protiv Andore (15. oktobra) i Švajcarske (21. novembra), i to u poslednjem kolu.

U ovom takmičarskom ciklusu, rumunski Savez je već kažnjen od strane UEFA, i to sa 15.000 zbog skandiranja publike tokom utakmice sa Belorusijom.

Rumunski navijači su i u junu pokazali da im je Srbija u srcu

Sreidnom juna 20203. Rumuni su imali zakazano fudbalsko gostovanje na teritoriji južne srpke pokrajine, ali deo rumunskih navijača je došao na teritoriju - centralne Srbije.

Tu su priredili bakljadu, uz transparent na kome je pisalo:

"Kosovo* nije prava nacija, samo izmišljotina, imaginacija!"

Podsetimo, prethodno su Rumuni zajedno sa srpskim tifozima poslali zajedničku poruku:

"Izmišljene države i lažni fudbal za nas nemaju nikakvo značenje".

To su ispisali na engleskom jeziku na velikom transparentu, a ispred hrama svetog Save podinute su i zastave sa celovitom teritorijom Srbije i natpisom "Nema predaje!":

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!