BRAZIL SE OPROSTIO OD JOŠ JEDNE LEGENDE: Preminuo Roberto Dinamite, golgeter i najbolji igrač u istoriji Vaska da Game (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 01. 2023. u 18:32

BRAZIL još nije ožalio ni odlazak Pelea a već se oprašta od još jedne fudbalske legende.

БРАЗИЛ СЕ ОПРОСТИО ОД ЈОШ ЈЕДНЕ ЛЕГЕНДЕ: Преминуо Роберто Динамите, голгетер и најбољи играч у историји Васка да Гаме (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Preminuo je roberto Dinamite, najbolji igrač i strelac u istoriji slavnog Vaska da Game, jednog od najpopularnijih i najtrofejnijih klubova u zemlji fudbala.

Nalazi se na 20. mestu liste najboljih strelaca u istoriji fudbala koju je sastavila Međunarodna federacija za fudbalsku istoriju i statistiku.

Nadimak Dinamite dao mu je poznati brazilski novinar Aparisio posle debija u dresu Vaska, na kome je postigao spektakularan gol. "Detonacija na Marakani - dečko sa dinamitom u nogama", pisao je Aparisio.

Za prvi tim "admirala" igrao je od 1971. do 1993. sa izuzetkom sezone 79/80 koju je proveo u Barseloni u kojoj nije mogao da se skrasi - nedostajao mu je njegov Rio.

Njegova statua nalazi se na stadionu Vaska da Game Sao Žanuario.

Foto: Profimedia

Za reprezentaciju Brazila odigrao je 38 mečeva i postigao 20 golova od 1975. do 1984. godine, nastupajući na dva Mundijala i na Kopa Amerika 1983, kada je bio najbolji strelac ali je Brazil u dve utakmice poražen od Urugvaja.

Po okončanju igračke karijere, a oprostio se u 39. godini na Marakani protiv Deportivo La Korunje u utakmici na kojoj je dres Vaska nosio i legendarni Ziko, posvetio se politici kao član parlamenta države Rio, a 2008. godine postao je i predsednik voljenog kluba Vaska de Game.

Od Dinamitea se na društvenim mrežama oprostio njegov Vasko, ali i rivalski klubovi iz Rija, kao i predsednik Brazila Lula.

BONUS VIDEO - Odlazak Pelea, kralja fudbala

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)