TRAŽI SE KREVET VIŠE: Banjalučki studenti se zbog paprenih kirija bore za besplatan smeštaj u domovima

N. LAZUKIĆ

03. 08. 2023. u 13:07 >> 11:05

BANjALUČKI studenti imaju razlog više da se dobrim prosekom izbore da budu na budžetu i dobiju besplatan smeštaj, dok za one druge ostaje opcija privatnog smeštaja koji je u gradu na Vrbasu drastično poskupeo u odnosu na prošlu godinu.

ТРАЖИ СЕ КРЕВЕТ ВИШЕ: Бањалучки студенти се због папрених кирија боре за бесплатан смештај у домовима

Foto: Ustupljena fotografija

Konkurs za smeštaj u Studentskom centru "Nikola Tesla" Banjaluka se raspisuje početkom septembra. Da bi ostvarili pravo na besplatan smeštaj studenti moraju da zadovolje prosek ocena i upadnu na budžet. Za kategorije višečlanih porodica, osobe sa invaliditetom i decu poginulih boraca postoje posebne regulative na osnovu kojih student može konkurisati za dom.Računa se i udaljenost od Banjaluke.

Banjalučki Studentski dom sa četiri paviljona raspolaže ukupno sa 1.350 kreveta. Vlada Srpske finansira smeštaj studentima koji su na budžetu, a jedini trošak za ishranu koji za tri obroka dnevno iznosi tri KM što na mesečnom nivou iznosi 90 KM.

- Ispod crte su nam ostajali studenti sa prosekom 4,75. Zato ćemo zajedno sa Ministarstvom od ove godine povećati kvotu smeštaja za brucoše - rekao je direktor SC "Nikola Tesla" Banjaluka Dragoslav Topić i dodao da na jesen planiraju rekonstrukciju fasade prvog i drugog paviljona.

Uslovi života u studentskim paviljonima su zadovoljavajući, iako, kako kažu studenti, može da se još poradi na tome.

Privatni smeštaj - udar na džep

PREMA podacima agencija za izdavanje stanova cene zakupa zavise od lokacije i opremljenosti. Primetno je kažu da roditelji ne mogu priuštiti deci skup privatni smeštaj.

- Cena zakupa bolje opremljenih stanova je od 700 do 800 KM, dok je niža cena od 500 do 600, pa i 350 KM - kažu u agenciji za nekretnine.

- Ko se odluči na život u domu, biće bogatiji za još jednu vrstu studiranja - životnog. Stanovanje u malom prostoru nauči čoveka da je razgovor dragoceno rešenje za svaki problem, a steknu se i prijatelji. Uči se u čitaonici da ne smetamo jedni drugima - kaže studentkinja Andrijana B. koja dve godine živi u domu.

Nataša M. stanuje u četvrtom paviljonu koji je najnoviji i najbliži fakultetu.

- Trenutno je besplatno tako da je i to velika prednost. Ranijih godina smo plaćali 65 KM mesečno uz troškove ishrane. Nedostaci su što nemamo frižider u sobama i leti je prevruće. Klimu imaju sobe u domu koje se izdaju kao hostel, a studentske ne. Menza bi mogla biti raznovrsnija, internet bolji - kazala je Nataša M. za "Novosti".

Kada su u pitanju prvi i drugi paviljon koji su nešto stariji, Marko S. je podelio svoje iskustvo:

- Ako neko traži luksuz neće se pronaći u prvom i drugom paviljonu, ali mnogo toga pozitivnog će svakako ostati u sećanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima