DODIK PORUČUJE: Vučić jedini uspeo da pitanje KiM vrati u fokus

Novosti online

24. 01. 2023. u 17:50

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je gostujući u emisiji Aktuelno, na programu RTRS-a, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da pitanje Kosmeta iz jedne gubitničke pozicije vrati na dnevni red i fokus interesovanja.

ДОДИК ПОРУЧУЈЕ: Вучић једини успео да питање КиМ врати у фокус

Milorad Dodik, Foto Tanjug

Dodik kaže da je teška pozicija Vučića, ali da dobro radi.

- Vučić pokušava da okupi sve i da vodi javni dijalog. Ključni problem gubitka tzv. Kosova i današnjeg statusa jeste trenutak, kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja Ujedinjenih nacija prebace u okvire Evropske unije. Već tada je obezbeđena odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status tzv. Kosova i proglašenje nezavisnosti, proglasi nevažećim - istakao je Dodik.

S druge strane, kaže on razvoj ove situacije, koja se sada dešava, jeste percepcija tih naroda, koji kako ističe, prihvataju tzv. Kosovo ide za tim da su oni država i da imaju suverena prava na svom prostoru.

- Zato danas Srbe tretiraju na severu Kosova kao pobunjeničku grupu, a ne kao relevantan politički faktor. Sve skupa se usložnjava činjenicom da je došlo do sukoba između Rusije i Ukrajine, da su zapadnjaci nervozni. Decenijama ne uspevaju neke stvari da reše, guraju ispod tepiha. Sada su sve odjednom nešto hteli da završe, s pretnjama, kako oni to jedino znaju - rekao Dodik u emisiji Aktuelno.

Dodaje i da su pojačane pretnje od strane Zapada i vidi se ojačana pozicija Nemačke.

- Nemačka koja je antisrpska na tom prostoru Balkana... Ona je uvek bila antisrpska, nije bila racionalna, realna i uvek je bila protiv Srba. Tako je i u ovom slučaju vezano za tzv. Kosovo - rekao je Dodik.

Dodik navodi da je u svakom slučaju danas vidljivo da se ne drži do dogovora, do sporazuma.

- Ono što mora da se ima u vidu jeste to da se sagledaju posledice koje smo mogli da čujemo za Kosovo i Metohiju, a to je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posledice - kaže Dodik.

Ponovio je da bi posledice mogle da promene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za same Srbe.

- Zbog toga je važna jedna stvar, koju moraju da urade Srbi, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže, "ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno". A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podeljeni. Šta god da se uradi, moramo da uradimo zajedno - naveo je Dodik.

Istakao je da ako se odbija francusko - nemački plan, onda to mora kako kaže da odbije vlast i opozicija, ali i društvo u celini.

Takođe, ako ga prihvatamo onda to treba svi da uradimo.

- Srbija ne treba nikad da prizna tzv. Kosovo i nikad ne treba da popusti u bilo kakvim nastojanjima. Možda će Srbija u nekom istorijskom trenutku morati da izgubi, kao što je u ovom trenutku značajno izgubila suverenitet na ovom prostoru, ali samo priznanje je definitivno i ono ne mora da bude stavljeno na stranu - kazao je Dodik.

Zato sada, objašnjava Dodik, zapadnjaci neće da kažu priznajte tzv. Kosovo, nego kažu nemojte ga osporavati.

- Mora da se naučimo da svi ti ambasadori i izaslanici imaju svoje karijere i oni žele da uspeju, šta njima smeta Kosmet, zašto Nemcima smeta Kosmet?!

Kada se govori o Zajednici srpskih opština, Dodik napominje da je dobro što pričaju o Republici Srpskoj, međutim Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosmeta.

- To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto zvaće se Zajednica srpskih opština, imaće izvršne funkcije vlasti kao što ima Srpska, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima Republika Srpska. To je njima problem i sva priča je u tome - zaključuje Dodik.

(RTRS)

BONUS VIDEO: MORBIDNA REKLAMA U PRIŠTINI: Kako Kurtijevi mediji pozivaju na bojkot srpskih proizvoda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (98)

ŠOK! Novak Đoković rekao kad će da ispadne - i ispao baš tada! Za sve je kriv bezobrazni navijač!