SVE VIŠE DEVOJAKA U KOPAČKAMA: U Srpskoj registrovano osam ženskih fudbalskih klubova koji igraju u Prvoj ligi

D. KALINIĆ

07. 07. 2022. u 09:23

PRVA asocijacija na pomen reči "fudbal" svakako su muškarci i derbiji koje igraju na svetski poznatim stadionima.

СВЕ ВИШЕ ДЕВОЈАКА У КОПАЧКАМА: У Српској регистровано осам женских фудбалских клубова који играју у Првој лиги

Članice ŽFK Borac, Foto ŽFK Borac

Međutim, u poslednje vreme, bez obzira na to što u Republici Srpskoj i dalje živi mit da je fudbal isključivo muški sport, sve više devojaka, i to mladih, odlučuje da obuče dres nekog tima ili telefon u ruci zameni zastavicom i pištaljkom i sudi fudbalske utakmice.

U Srpskoj je trenutno registrovano osam ženskih fudbalskih klubova koji igraju Prvu žensku ligu, kažu za "Novosti" u Fudbalskom savezu RS.

Nataša Valjić, direktorka ŽFK Borac kaže da je fudbal zavolela preko supruga Ognjena, koji je fudbalski sudija u BiH. A, jednom kada se uđe u krug tog sporta, lako se postane deo fudbalske priče.

- Ljudima iz fudbala je bilo neobično da jedna mlada žena počinje da radi u muškom sportu, ali kada su to prihvatili, izgleda kao da sam deo toga uvek i bila - kaže Nataša.

Kako kaže, mit o tome da je fudbal muški sport, nažalost, i dalje postoji na našim prostorima.

- Žena u fudbalu ima vrlo malo, ali već je veliki pomak napravljen. Mojim imenovanjem na mesto direktora ŽFK Borac, prvi put je žena na toj poziciji - ističe Valjićeva i dodaje da fudbalski savezi RS i BiH žele da unaprede ženski fudbal.

Nataša Valjić, Foto ŽFK Borac

Zainteresovanost devojaka u Srpskoj za fudbal u poslednje vreme je sve izraženija.

- Zainteresovanost devojaka u fudbalu nije samo u igračkom smislu, sada ih imamo i u ulozi delegata i fudbalskih sudija gde nižu velike uspehe. Tanja Račić, fudbalski sudija iz Banjaluke, već je nekoliko godina na listi FIFA sudija - kaže Valjićeva.

ŽFK Borac je osnovan 1998. godine da bi krajem 2000. prestao sa radom, potom 2011. grupa entuzijasta osniva ŽFK Banjaluka, da bi u julu 2020. taj klub postao deo porodice FK Borac. U svojoj istoriji je nekoliko puta bio vicešampion BiH, finalista Kupa BiH, osvajač Kupa RS i šampion RS.

Njena poruka mladim devojkama koje prezaju od osuda društva i kriju svoju ljubav prema fudbalu je da su dobrodošle.

- Možda se smatra da je muški sport, ali vreme je za lepši fudbal - zaključuje Valjićeva.

Una Milana Pijević (24) iz Prijedora fudbal je zavolela dok je bila mala devojčica, kada ga je često igrala sa dečacima.

- Mama mi je stalno govorila da je rodila manekenku, a ne fudbalera sa krivim nogama. To mi i sada neretko spomene - kaže ova mlada devojka za "Novosti".

Na naše pitanje o tome koliko je teško biti devojka fudbaler u RS, Una kaže da je odgovor veoma složen i da je na prvu ruku mnogima čudno što devojke treniraju fudbal.

- Ranije u našem gradu nije bilo ženskog fudbalskog kluba i nisam imala gde da treniram. Kasnije, oformio se prvi ŽFK Prijedor, gde sam napravila prve korake.

Trenutno sam igrač u novom klubu u Prijedoru, ŽFK Sloga - izjavila je Pjevićeva.

POTREBNA PODRŠKA NA LOKALU

UNA Milana Pjević je istakla da ženskom fudbalu u RS nije posvećeno dovoljno pažnje, i da prvi, najvažniji i najveći korak u prevazilaženju postojećih problema bi bilo povećanje finansijskih sredstava od gradskih uprava.

- Ima dosta posla oko ženskog fudbala u Srpskoj, ali tek je početak, a svaki je težak - zaključila je Pjevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije