U JEDNOM DANU IZBORI ZA ŠEST NIVOA VLASTI: Stranke isturile adute pred glasanje 2. oktobra u BiH, kandidati za predsednika Dodik i Trivićeva

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 07. 2022. u 08:41

OPŠTI izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 2. oktobar, a juče je istekao rok za prijavu lista kandidata. To je uvertira za glasanje, na kojem će se "zaokruživati" za čak šest nivoa vlasti.

У ЈЕДНОМ ДАНУ ИЗБОРИ ЗА ШЕСТ НИВОА ВЛАСТИ: Странке истуриле адуте пред гласање 2. октобра у БиХ, кандидати за председника Додик и Тривићева

Milorad Dodik i Jelena Trivić, Foto Tanjug/PDP

Građani će birati tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine. Bošnjački i hrvatski član se biraju u Federaciji BiH, a u Republici Srpskoj se glasa za srpskog člana. U Srpskoj se direktno bira i predsednik RS, dok u Federaciji BiH za ovu funkciju ne glasaju građani, nego predsednika predlaže i imenuje Parlament FBiH. Takođe, u Srpskoj se biraju i potpredsednici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Na izborima u oktobru glasaće se i za poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. U Republici Srpskoj se biraju srpski poslanici, njih 14, dok se u Federaciji BiH glasa za bošnjačke i hrvatske poslanike, a njih je ukupno 28.

Na predstojećim izborima biće izabrana i 83 poslanika Narodne skupštine RS. To glasanje organizuje se na teritoriji Srpske, dok se za poslanike Parlamenta FBiH glasa na području Federacije. Takođe, u Federaciji BiH će se glasati i za skupštine svih deset kantona.

U Republici Srpskoj najbitnija politička bitka vodiće se za mesta predsednika RS i srpskog člana Predsedništva, ali ništa manje neće biti zanimljiva borba i za Narodnu skupštinu i Parlament BiH. Vladajuća koalicija za predsednika Srpske kandidovala je Milorada Dodika, predsednika SNSD i aktuelnog srpskog člana Predsedništva BiH. Opozicija, na čelu sa osovinom SDS-PDP, za funkciju predsednika kandidovala je Jelenu Trivić, potpredsednicu PDP i narodnog poslanika.

Za srpskog člana Predsedništva BiH vladajuća koalicija u RS je kandidovala Željku Cvijanović, aktuelnu predsednicu, dok je opozicioni blok podržao kandidaturu Mirka Šarovića, predsednika SDS i poslanika u parlamentu BiH.

U Federaciji BiH u borbu za bošnjačkog člana Predsedništva BiH idu Bakir Izetbegović, lider SDA i kandidat koalicije okupljene oko najjače stranke u FBiH, dok će kandidat opozicionog bloka biti Denis Bećirović, član SDP.

Za hrvatskog člana Predsedništva BiH kandidati su Željko Komšić ispred DF i Borjana Krišto, potpredsednica HDZ BiH. Zanimljivo da na ove izbore ni na jednoj listi nije lider HDZ BiH Dragan Čović, koji je inače neprikosnoveni lider Hrvata u Bosni i Hercegovini. Čović očekuje nakon izbora da bude imenovan na mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH, koje u novom mandatu pripada Hrvatima.nS. MIŠLjENOVIĆ

REKORD - NA LISTAMA 8.000 IMENA

NA oktobarskim izborima u BiH učestvovaće i rekordan broj političkih subjekata, njih čak 145. Od toga, 90 su stranke, 38 koalicije i 17 nezavisni kandidati. Na izborima pre četiri godine bilo je 128 političkih subjekata. Očekuje se da će, nakon potvrđivanja svih kandidatskih lista, na njima biti oko 8.000 imena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!