HERCEGOVINA DOČEKALA PATRIJARHA PORFIRIJA: Poglavar SPC u Trebinju - Ovde je kroz Svetog Savu započela simbioza nebeskog i zemaljskog (FOTO)

D. CURAĆ

10. 05. 2022. u 21:49

PATRIJARH srpski Porfirije nalazi se u prvoj kanonsku poseti Trebinju, gDe ga je dočekao veliki broj stanovnika tog grada kao i cele Hercegovine.

ХЕРЦЕГОВИНА ДОЧЕКАЛА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Поглавар СПЦ у Требињу - Овде је кроз Светог Саву започела симбиоза небеског и земаљског (ФОТО)

Foto: D. Curać

Nakon litije ulicama grada Trebinja u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služena je doksologija, a patrijarh srpski Porfirije rekao je da se raduje lepoti i radosti blažene Hercegovine, zemlje Svetog Save, njive Svetog Vasilija, bašte vladike Atanasija.

- Blagodašću Božijom i ljubavlju vašeg vladike došao sam ovde i sa pomišlju kako da utešim. Međutim, sve se okrenulo i dođoh da se utešim verom vašem i svojom jer kako kročih na ovu hercegovačku zemlju i u grad Trebinje u svetu okolinu manastira Tvrdoša čitavim svojim bićem razumeo sam šta to znači da je svet stvoren da bude crkva – rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Njegova svetost je istakao da je u Hercegovini započela simbioza dva gospodstva - nebeskog i zemaljskog upravo kroz Svetog Savu.

-Da Gospod u nemirnim vremenima blagoslovi sve ljude, da u njima proradi srce. Neka mir siđe na čitav svet i zavlada carstvo Gospoda našega - poručio je patrijarh.

Dolazak patrijarha velika je radost za sve vernike Hercegovine u čije je ime reči dobrodošlce uputio je vladika zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije.

-Dobrodošli u ovu episkepiju koju je osnovao naš Sveti otac Sava, i u kojoj je rođen i episkopovao Sveti naš otac Vasilije. Hercegovina je uvek bila i jeste mesto sretanja i susreta, tamo gde se susreću morska i planinska klima, krševit krajolik sa čistim rekama, snažni muževni karakteri sa pitomošću majčinske i sestrinske duše i srca. Upravo zato što je rođen i ponikao na mestu sretanja ovaj narod je uvek radostan iznova pri svakom susretu – naglasio je vladika Dimitrije.

Nakon doksologije, u porti Sabornog hrama priređen je koncert pravoslavne duhovne muzike, povodom 130 godina od osnivanja Crkvenog hora "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški" pri hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)