MONAHINJE ŽIVE ZA ŽIVOTE NEMOĆNIH: Podrška Manastiru Svete Petke kod Paraćina

Z. Rajić

02. 06. 2023. u 19:20

IZ Bačke će u nedelju biti odvezeni paketi pomoći Domu za osobe ometene u razvoju pri ženskom Manastiru Svete Petke u Izvoru kod Paraćina.

МОНАХИЊЕ ЖИВЕ ЗА ЖИВОТЕ НЕМОЋНИХ: Подршка Манастиру Свете Петке код Параћина

foto Multiart

Za 92 štićenice, trajno smeštene u manastirskom domu, namirnice i robu su svojim akcijama prikupila humanitarna udruženja "Multiart" iz Vrbasa, "Anđeli severa" iz Bačke Topole, "Maslačak" iz Sombora i "Mali princ" iz Apatina.

- Ovo je naša peta podrška i poseta manastiru i njegovom domu, koji su ponos našeg društva i naše države i crkve. Monahinje su primer požrtvovanja i ljubavi za štićenice s teškim i najtežim oblicima intelektualnog i telesnog invaliditeta, koje su u mnogim slučajevima zaboravili i njihovi najrođeniji - napominje predsednik UO "Multiarta" Boris Bijelović.

Bliska veza vrbaskog udruženja i Manastira Svete Petke Izvorske uspostavljena je 2018. godine, kad su u akciji našeg lista "Najplemenitiji podvig godine" monahinje dobile Zlatnu, a "Vozači velikog srca" u okviru "Multiarta" Srebrnu plaketu.

MAJSTORI

U AKCIJU za pomoć Manastiru Svete Petke Izvorske i ovog puta su se uključili Milorad Jurković, čuveni Stolar Mile iz Rakovca kod Novog Sada i njegov sin Stefan, koji su za štićenice obezbedili pelene i praškove za veš. Još jedan vrsni majstor, Branimir Dinić iz Niša, za manastirski dom je sašio posteljine.

Sa "Vozačima velikog srca" i predstavnicima "Multiarta" i "Anđela severa", u manastir će otputovati i dve žene iz Gerontološkog centra u Vrbasu, koje su i članice "Multiarta".

- Naše gerontodomaćice dogovoriće se s monahinjama o ispomoći koju žele da pruže tokom leta kao negovateljice u manastirskom domu - kazao je Bijelović.

"Multiart" je najnoviju dobrotvornu akciju pokrenuo nakon apela sestrinstva da se Manastiru Svete Petke ne oduzimaju parcele na kojima je manastirsko izvorište pijaće vode. Igumanija Marija je zamolila i da se voda sa manastirskog imanja "sačuva od fabriciranja ili prodavanja stranim firmama ili pojedincima".

- Želeli smo da ovu mučnu priču okrenemo na dobro, i na kraju je ispalo dobro. Postignut je sporazum između Eparhije braničevske i Opštine Paraćin da se zemlja u vlasništvu manastira ne oduzima i da se na njoj ne gradi fabrika vode - rekao je Bijelović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)