JEDNO OD NAJVREDNIJIH TRAGOVA PRVIH HRIŠĆANA SAKRIVENO ŽBUNJEM: Ranohrišćanska grobnica u Niškoj Banji nezaštićena i izložena zubu vremena

V. Crnjanski Spasojević

28. 03. 2023. u 21:20

MALO je onih u Niškoj Banji koji znaju da se tik uz Institut za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju reumatičnih i kardiovaskularnih bolesti "Radon", ispod prilaza terasi, nalazi jedno od najvrednijih arheoloških nalazišta u ovom kraju - ranohrišćanska grobnica sa monumentalnom nekropolom, iz doba Antičkog Rima.

ЈЕДНО ОД НАЈВРЕДНИЈИХ ТРАГОВА ПРВИХ ХРИШЋАНА САКРИВЕНО ЖБУЊЕМ: Ранохришћанска гробница у Нишкој Бањи незаштићена и изложена зубу времена

V.C.S.

Iako na samom ulazu u čuveni banjski park stoji tabla sa preporučenim znamenitostima za turiste, a među prvima je upravo ovaj vredan lokalitet, daljih putokaza do grobnice nema, niti je ona bilo kako obeležena, pa ćete se vrteti oko "Radona" desetak minuta dok ne ugledate krov, sakriven iza žbunja, ispod zida koji odvaja šetalište od prilaza Institutu. Pre toga možete pitati mnoge zaposlene po Banji za ranohrišćansku grobnicu, samo će slegnuti ramenima ili, u najboljem slučaju, uzvratiti "hrišćanska šta"?

Grobnica je otkrivena prilikom izgradnje nove zdravstvene ustanove, 1972. godine, u okviru današnjeg banjskog parka, ispod poznatih "Staza zdravlja". Stručnjaci kažu da veoma liči grobnicama otkrivenim u nekropoli, u niškoj Jagodin-mali, koje, baš kao i ona, imaju po dve kalote. Sazidana je između četvrtog i petog veka.

V.C.S.

Grobnica ispod "Radona"


U to vreme sahranjivanje je vršeno u istim tipovima grobnica, višekupolnim, u Solunu, Sofiji i Nišu. Sve one podsećaju na crkve, pa se pretpostavlja da su ih gradili isti majstori koji su u tim krajevima zidali i prve crkvene građevine.
Hrišćanska tradicija je počela da se širi u rimskom Naisusu i okolini od 4. veka, a ekspanziju je doživela posle Konstantinovog priznanja hrišćanstva, 313. godine. Nais je zahvaljujući Konstantinu, a kasnije i drugim carevima poreklom sa ovih prostora, postao kulturno i značajno versko središte i poznato episkopsko sedište.
Iz rimskog utvrđenja ka istoku, sve do antičke Niške Banje, pružao se Via Militaris, poznati antički put. Ova trasa bila je najvažniji putni pravac Balkanskog poluostrva i u ranijim periodima, a za Nišku Banju i njene lekovite vode znalo se i izvan lokalne sredine. To je, veruje se, u Nišku Banju privuklo brojne hrišćane, koji su tu počeli da grade sebi domove i sakralne objekte.
U grobnici ispred "Radona" otkriveni su koštani češalj, keramički sud i ostaci dva skeleta sahranjenih pokojnika. Jedan je bio obučen u tamnomrku haljinu, a drugi je imao košulju sa dugim rukavima, koja je dosezala do polovina butnih kostiju.
Ovo nalazište zaštićeno je kao kulturno dobro od posebnog značaja, a posle iskopavanja obnovljeno je i konzervirano. Međutim, od tada na njemu ništa nije rađeno. Izloženo je vremenskim prilikama i zubu vremena, i nije zaštićeno staklom, kao što se to obično čini, niti je lako dostupno pogledu turista.

V.C.S.

Niška Banja


Pre nešto više od deceniju, niški arheolozi otkrili su unutar nekadašnjeg "Niteksa", potonjeg "Benetona", još 15 ranohrišćanskih grobnica, starih između 1.500 i 1.600 godina, koje takođe nisu dostupne turistima. Slične grobnice su otkrivene i u blizini današnjeg "Delta" tržnog centra, prilikom građevinskih radova. Više od stotinu hrišćanskih grobova pronađeno je prošle godine u Pantelejskoj ulici, u Jagodin Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna