NIŠLIJE OSMISLILE "ČUDO": Robot ore, sadi, prska i bere voće

D. MILjKOVIĆ

04. 03. 2023. u 15:00

ROBOT "Agrar" radi sve najvažnije poslove u poljoprivredi, može da ore, sadi, prska i bere voće. Prilagodljiv je različitim terenima, a bez pauze za "topli obrok" može da radi 24 časa.

НИШЛИЈЕ ОСМИСЛИЛЕ ЧУДО: Робот оре, сади, прска и бере воће

D. Miljković

Posle robota koji čuva ovce, u Nišu je "rođen" i univerzalni robot na čijem razvoju radi tridesetak stručnjaka firme "Koming" i Mašinskog fakulteta, a projekat finansira Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije. 

Prototip koji se nalazi u Naučno-tehnološkom parku izaziva veliko interesovanje, a premijerno izvođenje u polja očekuje se februara iduće godine.

D. Miljković

Robot sa svojim tvorcima

- Robot "Agrar" bi u principu trebalo da radi sve, a naš cilj je da postignemo što više aktivnosti. Zasada može da čupa korov i da, na primer, bere voće, ali još ga dorađujemo. To je sada veštačka inteligencija kojom treba da prepoznamo da li je voće zrelo ili nije - objašnjavaju tvorci ovog "čuda" Nikola Velčev, vodeći inženjer razvoja, Natalija Miljković i Lazar Stojanović, inženjer razvoja. - Od dodatnih sredstava koje smo dobili pokušavamo da nabavimo još opreme koja će robotu omogućiti da radi sa mekim plodovima, poput malina. Sada to nije moguće jer bismo oštetili plod. Želimo i to da usavršimo kako bismo uspeli da se probijemo i na evropsko tržište. 

INTERESOVANjE

PRILIKOM nedavne posete Naučno-tehnološkom parku, premijerka Ana Brnabić neplanirano duže se zadržala na prezentaciji "Agrara", novog niškog robota. Interesovala se za njegove karakteristike i mogućnosti da se kao gotov proizvod plasira van granica naše zemlje. 

Prednost "Agrara" nad sličnim "mašinama" je što on nije uskospecijalizovan već može da obavlja nekoliko radnji. Osim toga, ma šta da radi, uvek stoji uspravno, pa mu savladavanje konfiguracije terena nije problem. Prema rečima niških stručnjaka, već postoji interesovanje za njega iz Holandije i Nemačke.

D. Miljković

Tekst potpisa

- Oni hoće da nam pruže podršku u osvajanju njihovih tržišta. Poljoprivreda nije samo kod nas u centru interesovanja već svuda u svetu jer je shvaćeno da je za povećanje prinosa neophodno investirati u robotiku i preciznu poljoprivredu - kaže Velčev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!