ČOKOLADNA TORTA SA BANANAMA: Recept za poslasticu za sve prilike

Milena Tomasevic

12. 09. 2025. u 14:47

Sočan kakao biskvit i nežni krem od banane stvaraju kolač koji će osvojiti svakog ljubitelja čokolade i voćnih deserta. Elegantna i kremasta, ova torta izgleda spektakularno i idealna je za rođendane, praznike ili porodična okupljanja.

ЧОКОЛАДНА ТОРТА СА БАНАНАМА: Рецепт за посластицу за све прилике

FOTO: Novosti

Sastojci

Čokoladni biskvit (2 sloja)

  • 5 jaja
  • 150 gr šećera
  • 120 gr univerzalnog brašna
  • 30 gr kakaa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • banana krem
  • 3 zrele banane
  • 250 gr maskarpone sira
  • 250 ml guste pavlake ( 30-60%)
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kašika limunovog soka

Dekoracija

  • 200 ml guste pavlake (30–36%)
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 banana
  • nekoliko kapi limunovog soka

Priprema

1. Čokoladni biskvit

Odvojite belanca od žumanaca. Belanca mutite s prstohvatom soli, postepeno dodajući šećer. Dodajte žumanca, pa lagano umešajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Izlijte u okrugli kalup (22–24 cm) i pecite 30–35 minuta na 170 °C. Potpuno ohladite i isecite na dva sloja.

2. Banana krem

Izblendirajte banane s limunovim sokom i šećerom u prahu do glatke mase. Dodajte maskarpone i promešajte, zatim lagano umešajte umućenu pavlaku.

3. Sklapanje torte

Prvi sloj biskvita premažite polovinom banana krema. Pokrijte drugim slojem i premažite ostatkom krema. Ohladite u frižideru najmanje 2 sata.

4. Dekoracija

Umutite pavlaku sa šećerom u prahu do čvrstih vrhova i premažite vrh torte. Dodajte kriške banane, poprskane limunovim sokom da ne potamne.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGITALIZACIJA - PARADIGMA MODERNOG POSLOVANJA