HLADNA ČORBA OD KRASTAVACA KOJU GRCI I BUGARI OBOŽAVAJU: Ne mogu da zamisle obrok bez taratora - ovo mu daje poseban šmek

Novosti onlajn

06. 09. 2023. u 18:00

NAJBOLjI recept za caciki bez kog Grci ne mogu da zamisle jelo je pred vama! Sa druge strane, Bugari ga zovu tarator.

ХЛАДНА ЧОРБА ОД КРАСТАВАЦА КОЈУ ГРЦИ И БУГАРИ ОБОЖАВАЈУ: Не могу да замисле оброк без таратора - ово му даје посебан шмек

Foto: Jutjub/Printskrin/ Bakina Vanglica

Hladna čorba od krastavaca, poznatija kao tarator, je tradicionalno jelo bugarske kuhinje. Međuim, prisutna je i u mnogim drugim kuhinjama: srpskoj, makedonskoj, grčkoj, turskoj, iranskog, mađarskog i sl.

Varijante su različite, dok se u Srbiji služi kao gusta salata bez dodavanja oraha i vode, u Grčkoj je poznatiji kao caciki (tzatziki) salata.

Sastojci:

  • 750 ml domaćeg kiselog mleka
  • 500 g svežeg krastavca
  • 50-60 g oraha (prethodno tostirani)
  • 2 struka mladog belog luka
  • ½ veze mirođije
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber prema ukusu

U blender dodati kiselo mleko, krastavac, orahe, seckani beli luk, krupno seckanu mirođiju i maslinovo ulje, pa dobro izmiksati sve sastojke da se dobije glatka masa. Zatim, dodati začine prema ukusu i dobro ohladiti u frižideru. Poslužiti uz dekoraciju po izboru.

Savet: Za fantastičan ukus preporučujem da unapred pripremite kiselo mleko pomešano sa belim lukom i ostavite na hladnom kako bi se aroma belog luka bolje prožela sa kiselim mlekom.

(Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno!